Tabloid je poročal senzacionalistično in neprimerno. Foto: Reuters
Tabloid je poročal senzacionalistično in neprimerno. Foto: Reuters

Zaradi obrekovanja je morala medijska hiša aprila igralcu plačati 540.000 evrov, zdaj pa je sodišče kazen še povečalo.

67-letni Rush, ki je najslavnejši član avstralskega gledališča iz Sydneyja, je tabloid namreč tožil zaradi poročanja, da je vodstvo gledališča dobilo prijavo zaradi njegovega obnašanja med pripravljanjem Shakespearove uspešnice Kralj Lear leta 2015. Prijavo je podala njegova soigralka Eryn Jean Norvill, a ni javno razkrila, za kakšna dejanja naj bi šlo.

Na sodišču je igralec poudaril, da ga je želel tabloid javnosti lažno predstaviti kot "avstralsko različico filmskega producenta Harveyja Weinsteina", ki je obtožen več spolnih napadov. Članke je tabloid med drugim naslavljal z besedami "King leer" (v angleščini beseda leer pomeni pohoten pogled), ob tem pa namigoval na izprijena dejanja, ki naj bi jih zagrešil Rush.

Rush pravi, da so zgodbe tabloida namignile, da je "velik pokvarjenec, kriv številnih izprijenosti". Sodnik Michael Wigney je ob razglasitvi sodbe sicer dejal, da gre v primeru poročanja za "neverjetno neodgovorno" in "najhujše mogoče senzacionalistično novinarstvo".

Predstavnica za odnose z javnostmi pri družbi News Corp se na sodbo sicer še ni odzvala, prav tako pa razpleta ni želel komentirati Rushev odvetnik.