Robin Williams se je poslovil 11. avgusta. Foto: Reuters
Robin Williams se je poslovil 11. avgusta. Foto: Reuters
Z oskarjem nagrajenega igralca so avgusta letos našli mrtvega na njegovem domu, zadnja leta svojega življenja se je bojeval s hudo depresijo. Foto: EPA

Triinšestdesetletni Williams, ki so ga 11. avgusta našli mrtvega v hiši v kraju Tiburon, je umrl zaradi zadušitve kot posledice samomora z obešanjem, je pokazala preiskava, ki so jo opravili v okrožju Martin v Kaliforniji.

Žena Susan Schneider je kmalu po njegovi smrti potrdila, da so igralcu diagnosticirali zgodnjo fazo Parkinsonove bolezni in težko depresijo. Toksikološki testi so sicer pokazali, da v njegovi krvi ni bilo alkohola ali mamil, čeprav se je v preteklosti večkrat spopadal z odvisnostjo. Našli pa so dovoljeno količino zdravil, ki jih je jemal v terapevtske namene.

Od politike do igralstva
Pred vpisom na študij igralstva na newyorški Juilliard je krajši čas študiral politične vede. Igralsko kariero je začel kot stand-up komik, med zvezdnike pa se je začel prebijati z vlogo v humoristični nanizanki Mork and Mindy, ki so jo prikazovali konec 70. in na začetku 80. let prejšnjega stoletja.

Najbolj znan je bil po komičnih vlogah, kot je bila uspešnica Očka v krilu (Mrs. Doubtfire), a je v Dobrem Willu Huntingu kot terapevt naslovnega lika Matta Damona razkazal tudi dramske veščine. Vloga mu je leta 1997 prinesla edinega oskarja, ob tem pa je bil nominiran še trikrat - za Ribjega kralja, Društvo mrtvih pesnikov in Dobro jutro, Vietnam. Ob tem je prejel še vrsto zlatih globusov in emmyjev.

Po daljšem premoru od malih zaslonov se je lani vrnil na televizijo s humoristično serijo The Crazy Ones, v postprodukciji ima dva filma - komediji Merry Friggin' Christmas in Absolutely Anything, pred smrtjo je snemal drugi del družinske komedije Noč v muzeju, 20 let po Očku v krilu pa so za prihodnje leto napovedali nadaljevanje te priljubljene uspešnice, v kateri je Williams igral varuško.