Spominki s podobo Williama in Kate, britanske zastave ali otroškega obrazka gredo za med. Foto: EPA
Spominki s podobo Williama in Kate, britanske zastave ali otroškega obrazka gredo za med. Foto: EPA
Catherine, vojvodinja Cambriška
Fotografije nosečniškega trebuha vojvodinje Cambriške te dni gledajo z naslovnic opravljivih, pa tudi bolj resnih revij po skoraj vsem svetu. Foto: Reuters
Fotografi pred bolnišnico St. Mary's
Fotografi, snemalci in predstavniki sedme sile pred bolnišnico St. Mary's taborijo že od 1. julija. Foto: Reuters
Stavnice
Malce izvirnejša promocija stavnic - z igralko v podobi kraljice Elizabete II. Na stavnicah sicer prevladujejo ženska imena, saj so si poznavalci skoraj enotni, da bo za Charlesom in Williamom na prestol sedla ženska, Williamova hči. Foto: EPA
Bolnišnica St. Mary's
Če princ William zaradi službenih obveznosti ne bo mogel prisostvovati porodu, bosta ob Catherine njena mati Caroline in sestra Pippa. Foto: EPA

Pred dnevi se je precej osmešila nekdanja avstralska premierka Julia Gillard, ki je za tamkajšnjo revijo pozirala med pletenjem oblačil za naslednika oz. naslednico britanskega prestola. A bizarna zgodba ne odstopa ravno od vsesplošne norije, ki je zajela velik del (zahodnega) sveta.

Celo finska vlada ji je "podlegla" in na dom Williama in Kate, v Kensigtonsko palačo (ki je bila pred leti tudi domovanje Williamove matere Diane) poslala darilni paket, ki ga na finskem dobijo vsi starši in ki vsebuje plenice, stekleničke, bodije in druga oblačila za novorojenca, pa tudi prsne blazinice za bodočo mater in kondome za očeta. V obrambo finskih oblasti velja ob tem poudariti, da so podobno darilno košaro lani poslali tudi švedski prestolonaslednici Victorii, ko je rodila svojo prvorojenko Estelle.

Bo rodila prej? Fotografi preventivno že na preži
Pred bolnišnico St. Mary's pa so se medtem že zbrali fotografi, snemalci in drugi predstavniki sedme sile, ki nestrpno čakajo, kdaj se bo cirkus začel. Že nekaj mesecev je znano, da bo Catherine rodila v prestižnem delu bolnišnice Lindo, kjer je svoja sinova Williama in Harryja povila tudi njena tašča, princesa Diana. In ker je Diana svojega prvorojenca rodila 10 dni pred napovedanim rokom (rok je imela 1. julija, William pa se je rodil 21. junija), so poznavalci domnevali, da se lahko kaj podobnega zgodi tudi dobrih 30 let pozneje - nič nenavadnega ne bi bilo, če bi Buckinhgamska palača oz. sedež princa Charlesa, Clarence house, javnosti posredovala malo poznejši datum in s tem bodočima staršema poskusila omogočiti malo več zasebnosti.

Najbolj "javna" nosečnost v zgodovini
Poudarek je seveda na besedi poskusiti. Zdi se, da že nekaj časa, če sploh kdaj, ni bilo para, katerega sladko pričakovanje bi potekalo tako zelo na očeh javnosti. Od dne, ko so Catherine sprejeli v bolnišnico zaradi močnih jutranjih slabosti, do dne, ko bo rodila, so jima mediji ves čas za petami in razpravljajo o tako zelo zasebnih podrobnostih, kot so: ali se bo odločila za carski rez (ne, izbrala je naravni porod, "razen če narava odloči drugače"), ali bo očka William prisostvoval porodu (bo, a le, če mu bodo službene obveznosti to dopuščale), kje bo mlada družinica preživela prve tedne (v hiši Katinih staršev, saj njuno stanovanje v Kensigtonski palači še ni povsem prenovljeno) itd.

Te dni tako skoraj ni opravljive (ali resne) britanske, ameriške, španske revije, ki ne bi na naslovnici objavila vsaj ene fotografije visoko noseče vojvodinje Cambriške. Da ljudi nova generacija najslavnejše kraljeve družine na svetu preprosto zanima, kažejo tudi podatki o gledanosti in branosti, je za Telegraph dejala Victoria Arbiter, CNN-ova "kraljeva" dopisnica. Televizijske postaje in uredništva revij se tako na vse pretege trudijo nasititi na videz nenasitno radovednost svojega bralstva in gledalstva.

"Danes sem gledala neko televizijsko postajo, kjer so celoten jutranji program posvetili devetim ključnim vprašanjem o kraljevem otroku, na primer: Bo imel/-a svojega hišnega ljubljenčka? Kaj bo jedel/-la? ali Kam bo hodil/-a v šolo?. V bistvu je vse skupaj že postalo smešno. Če obstaja vsaj en majhen razlog, da ob neki novici omenijo otroka, bodo to tudi storili. Vsepovsod je - od revije People do revije Time. Ne moremo se nasititi," pravi poznavalka.

Prispevki o dojenju, resničnostne oddaje in celo nasveti za prevzgojo psa
Poročanje o sinu ali hčerki Williama in Kate se je sicer začelo v bolj "razumskih" vodah - s prispevki o dojenju, o tem, kje in kako bosta otrok in mati preživela prve dni po porodu, pa o naboru imen, ki bi jih mlada starša lahko izbrala za svojega prvega otroka. Nato pa je vse skupaj, predvsem v ZDA, preraslo v precej bizarne vode. V oddaji Good Morning America so tako pred kratkim izbirali ženske, stare približno toliko kot Kate, z rokom poroda približno v sredini julija (Kate otroka pričakuje 13. 7.) in jim ponudili "kraljevsko preobrazbo" - da bodo tudi na videz podobne Kate.

"Laskavi" naziv najbolj nenavadne oddaje, povezane s kraljevim otrokom, pa verjetno pripade ameriški oddaji Today, ki je v studio povabila poznavalca za obnašanje živali. Ta je nato gledalcem strokovno pojasnil, kako naj se Kate in William lotita "prevzgoje" svojega psa Lupa, da bo ta brez težav sprejel malčka ali malčico. Da številnih prispevkov o tem, kakšen bo otrok videti ("Genetsko je bolj verjetno, da bo temnolas, ker temni geni navadno prevladajo."), koliko imen (in katera?!) bosta starša izbrala in kdaj jih bosta sporočila javnosti, sploh ne omenjamo.

Vse, kar je kraljevskega (in otroškega), gre za med
Svoje ob tem dodajajo še trgovci, ki so vsem tistim (že smešnim) spominkom ob kraljevi poroki leta 2011 dodali še otroške spominke, odejice, ropotuljice, stekleničke, otroške copatke, oblačila, vozičke, košare za malčke, igrače, celo ovitke za mobilne telefone in še kaj. Tudi Buckinghamska palača je tukaj pristavila svoj lonček in delu spominkov podelila naziv "uradnega kraljevega izdelka". Nič nenavadnega torej, da si britansko gospodarstvo samo od rojstva bodočega dediča prestola obeta 250 milijonov funtov zaslužka.

Rožnati ali modri Niagarski slapovi?
Medtem pa skoraj po vsem svetu, od Cape Towna v Južni Afriki do Ottawe v Kanadi in Ciudada de Mexica, že načrtujejo velike javne zabave ob rojstvu tretje(ga) v vrsti za britanski prestol. Člani rojalističnega združenja Monarchist League of Canada so šli celo tako daleč, da so vložili uradno zahtevo: ob rojstvu otroka, naj se največji spomeniki v državi (od stolpa CN v Torontu do Niagarskih slapov) obarvajo v rožnato ali modro - odvisno od spola otroka, seveda.

Zdi se, da na rojstvo še najbolj neobremenjeno čakajo ravno na Otoku. Ali pa se bo tam norija zares začela šele, ko bodo na vrata Buckinghamske palače pribili obvestilo o rojstvu.