Justinov profil izkoriščajo za prodajo različnih izdelkov. Foto: EPA
Justinov profil izkoriščajo za prodajo različnih izdelkov. Foto: EPA

Spletna stran Socialbakers, ki se ukvarja s preverjanjem profilov na Twitterju, je namreč razkrila, da je kar 53 odstotkov profilov, ki sledi Justinu Bieberju na Twitterju, lažnih. Gre namreč za tako imenovane spamprofile. Bieberja naj bi zares spremljalo 'le' okoli 18 milijonov ljudi.

19-letni Kanadčan je januarja letos, po tem ko je na omenjenem družbenem omrežju objavil fotografijo svoje (gole) zadnjice, postal človek z največ sledilci na omrežju in s prestola vrgel pevko Lady Gaga, ki ima 36 milijonov sledilcev - vendar je tudi nekaj njenih sledilcev lažnih. Pri Socialbakers trdijo, da ima Gaga 19 milijonov pravih sledilcev, kar pomeni, da na neki način še vedno vodi pred Justinom, ki ima pravih sledilcev milijon manj.

Predstavniki podjetja Socialbakers so za BBC izjavili, da je lažnih profilov veliko in da je mogoče sledilce celo kupiti - to s pridom izkoriščajo tako zvezdniki, politiki kot trgovci. Lažne profile je težko prepoznati, med najbolj očitnimi pa so tisti, ki uporabljajo besede in besedne zveze, kot so dieta, delo od doma in zaslužite denar. Podjetje lažne profile odkriva tudi tako, da preverja dejavnost profilov. Zelo verjetno je, da je neki profil lažen, če ni aktiven - se pravi da oseba, ki naj bi bila lastnik profila, nikoli ne tvita.

Italijanska raziskovalca Andrea Stroppa in Carlo De Micheli, ki sta preučevala prodajanje lažnih profilov na Twitterju, sta odkrila več podjetij, ki prodajajo sledilce. V Londonu na primer obstajajo agencije, ki nekaj tisoč sledilcev prodajo za manj kot 15 evrov. Ker večanje števila lažnih sledilcev običajno pomeni tudi večje število pravih sledilcev, takšne prevare izkoriščajo tudi politiki. Tako se je v ZDA med zadnjimi predsedniškimi volitvami pojavilo vprašanje o pristnosti sledilcev republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja, ki je v le dveh dneh dobil več kot 100.000 sledilcev, med njimi pa je bil vsak četrti tak, ki še nikoli ni objavil nobenega tvita, poroča Yahoo news.