Schneiderjeva z Bertoluccijem in Brandom na snemanju filma, ki se je vpisal v filmski anale predvsem zaradi nazornih prizorov seksa. Foto: AP
Schneiderjeva z Bertoluccijem in Brandom na snemanju filma, ki se je vpisal v filmski anale predvsem zaradi nazornih prizorov seksa. Foto: AP
Schneiderjeva po Zadnjem tangu v Parizu nikdar več ni posnela golega prizora. Umrla je leta 2011 za rakom. Foto: Reuters

Kot je v intervjuju v Francoski kinemateki v Parizu leta 2013 priznal režiser Bernardo Bertolucci, sta se skupaj z Brandom domislila, da bi za prizor posilstva uporabila kot lubrikant maslo – a sta se odločila, da Schneiderjevi to podrobnost zamolčita.

"Na neki način sem bil grozen do Marie, ker ji nisem povedal, kaj jo čaka," je povedal Bertolucci v intervjuju, ki je prišel na dan šele zdaj. "Želel sem si namreč njenega odziva kot dekleta, ne kot igralke. Hotel sem, da bi se odzvala ponižano. Mislim, da je zaradi tega sovražila tako mene kot Marlona, ker ji nisva povedala."

Schneiderjeva je bila povsem neznana, ko ji je Bertolucci, eden najbolj znanih italijanskih filmskih režiserjev, leta 1973 dal vlogo mlade Parižanke Jeanne, ki se poda v anonimno spolno razmerje z ovdovelim Američanom, ki ga je odigral Brando. Kritiki so njeno pretresljivo predstavo v en glas pohvalili, pri čemer je sloviti kritik Roger Ebert takrat zapisal, da je Schneiderjeva igralka, za katero se zdi, da svoje vloge "ne odigra, ampak jo izžareva".

Počutila se je zlorabljeno
Kljub temu je bila ameriška filmska kariera Schneiderjeve po izidu filma kratkotrajna, je pa še naprej redno delala kot igralka v Franciji – a nikdar več ni posnela niti enega golega prizora. Umrla je za rakom leta 2011 v starosti 58 let.

Schneiderjeva je leta 2007 v eseju, objavljenem v Daily Mailu, zapisala, da se je na snemanju Zadnjega tanga v Parizu čutila zlorabljeno. "Počutila sem se osramočeno, in če sem iskrena, malo posiljena – tako od Marlona kot Bertoluccija," je zapisala. "Po tem prizoru me Marlon ni niti potolažil niti se mi ni opravičil. Na srečo ni bilo ponovitev, ampak je bil potreben samo en poskus."

"Sovražila me je do konca"
Bertolucci in Schneiderjeva po premieri filma nista ostala v stikih. "Po filmu se v bistvu nisva več videla, ker me je sovražila," priznava danes 76-letni Bertolucci, ki je ob tem dodal, da čeprav se je pozneje počutil "krivega", svoje odločitve ni obžaloval. "Da dosežeš nekaj, mislim, da moraš biti popolnoma svoboden. Nisem želel, da Maria svojo osramočenost, svoj bes zaigra, ampak sem želel, da ju čuti. Me je pa potem zaradi tega sovražila do konca svojih dni."

Novica, da Schneiderjeva ni vedela za že tako sporni prizor pred snemanjem, močno odmeva na družbenih omrežjih. Med drugimi je ogorčena tudi oskarjevska nominiranka Jessica Chastain. "Vsem ljudem, ki obožujejo ta film – gledate 19-letnico, ki jo posili 48-letni moški," je tvitnila. "Režiser je načrtoval napad nanjo. Slabo mi je."