Harry in Meghan bosta še naprej nosila naziv vojvode in vojvodinje Susseških, ne bosta pa več njuni kraljevi visokosti. Foto: Reuters
Harry in Meghan bosta še naprej nosila naziv vojvode in vojvodinje Susseških, ne bosta pa več njuni kraljevi visokosti. Foto: Reuters

Buckinghamska palača je v soboto oznanila, da bosta vojvoda in vojvodinja Susseška od pomladi popolnoma samostojna. Ne bosta več opravljala kraljevskih dolžnosti, ne bosta sodelovala pri uradnih obredih in dogodkih, ne bosta prejemala sredstev iz. t. i. vladarjevega sklada, ki so namenjena aktivnim članom ožje kraljeve družine, vrnila bosta okoli tri milijone evrov, kolikor je britanske davkoplačevalce stala prenova njunega britanskega domovanja, Frogmore Cottage na posestvu Windsor, nazivov njuni kraljevi visočanstvi ne bosta smela več uporabljati, Harry pa bo lahko še naprej imenovan z (ob rojstvu dodeljenim) nazivom princa.

Sorodna novica "Če bi kraljica hotela Harryja in Meghan ustaviti, bi bila lahko videti kot diktator"

Kako bo z njunim varovanjem, ni jasno, saj Buckinghamska palača te teme ni želela komentirati, zapisali so le, da obstajajo "že dolgo uveljavljeni neodvisni postopki za ugotavljanje upravičenosti do varovanja, ki je plačano iz javnih sredstev".

Dogovor, ki ga bodo znova preučili in po potrebi spremenili čez eno leto in pri katerem so sodelovali Harry, kraljica Elizabeta, njen naslednik in Harryjev oče, princ Charles, ter drugi v vrsti za prestol, Harryjev brat William, je na prvi pogled sklenil skoraj dva tedna trajajočo sago o domnevnem razkolu v kraljevi družini. A zgolj na prvi pogled.

V nedeljo zvečer je bil princ Harry osrednji govornik na prireditvi dobrodelne organizacije Sentebale, ki se posveča najrevnejšim otrokom v Lesotu, Malaviju in Bocvani in katere častni pokrovitelj je.

Kraljica Elizabeta se je po oceni poznavalcev odločila za popoln in odločen
Kraljica Elizabeta se je po oceni poznavalcev odločila za popoln in odločen "rez" v kraljevo družino. To sicer sovpada z željo njenega naslednika Charlesa po zmanjšanju števila članov ožje družine. Foto: Reuters

"Prisiljen v umik"

V nagovoru se je prvič javno in neposredno dotaknil vprašanja "ločitve" od ožje kraljeve družine. "Upala sva, da bova lahko še naprej služila kraljici, Commonwealthu in mojim vojaškim organizacijam, ne da bi za to porabljala javna sredstva. A žal to ni bilo mogoče," je dejal in dodal: "To sem sprejel, saj vem, da nič ne spremeni tega, kdo sem in kako predan sem. Ampak upam, da boste tako lažje razumeli, kako daleč so šle stvari: tako daleč, da sem se bil prisiljen umakniti od vsega, kar sem do zdaj poznal, da bi lahko naredil korak k mirnejšemu življenju."

Poznavalci dogajanja za zidovi Buckinghamske palače so bili nad odločitvijo kraljice, da paru ne ugodi v njuni želji po delnem umiku iz kraljeve družine (želela sta preživljati zgolj del leta v Kanadi, preostanek leta pa živeti na Otoku, število obveznosti sta želela zgolj zmanjšati, ne pa se jim popolnoma odpovedati itd.), kar presenečeni: sploh vojvodi in vojvodinji Susseškima nenaklonjeni mediji so odločitev kraljice, ki je par "popolnoma odrezala", označili za "trdi megxit". Kljub vsemu je kraljica v nagovoru poudarila, da bodo Harry, Meghan in Archie ostali "močno ljubljeni člani moje družine".

"Nisva imela nobene druge možnosti"

"Da je prišlo do tega, me globoko žalosti," je v nedeljo še dejal Harry in dodal, da sta z Meghan odločitev, ki nikakor ni bila lahka, sprejela po več mesecih pogovorov. A kljub vsemu nista nameravala kar oditi in družine popolnoma zapustiti: "A nisva imela nobene druge možnosti." Zbranim je še dejal, da jim je želel resnico o celotni zadevi povedati sam, "ne kot princ, ne kot vojvoda, ampak kot Harry, človek, ki je pred vašimi očmi rastel zadnjih 35 let". Zatrdil je, da je ob Meghan našel "ljubezen in srečo, ki sem ju iskal vse življenje", in dodal: "Vem, da ste me v zadnjih letih dobro spoznali in da mi zaupate, da sem izbral žensko, ki deli iste vrednote, kot jih imam sam."

"Združeno kraljestvo je moj dom, kraj, ki ga ljubim. In to se ne bo nikoli spremenilo," je ob tem poudaril 35-letni princ, ki namerava zdaj odleteti nazaj v Kanado, k ženi in sinu Archieju, ki sta tam preživela celoten vihar, povezan z odločitvijo o umiku zakoncev iz uradne kraljeve družine. Meghan je, kot je znano, skupaj s Harryjem po koncu šesttedenskega božično-novoletnega oddiha pripotovala iz Vancouvra v London, ko je izbruhnil škandal, pa je odletela nazaj k sinu.

Thomas Markle v pogovoru za Channel 5 ni našel najlepših besed za hčer in njenega moža. Foto: Reuters
Thomas Markle v pogovoru za Channel 5 ni našel najlepših besed za hčer in njenega moža. Foto: Reuters

Britanski mediji so za komentar odločitve kraljice znova prosili tudi britanskega premierja Borisa Johnsona, a ta tudi tokrat o tej temi (presenetljivo) ni imel kaj povedali: "Kot sem že rekel ... Bil sem prepričan, da bo kraljeva družina, ki ima že dolgo zgodovino, našla pot naprej."

Thomas Markle neprizanesljiv do hčerke in zeta

Se je pa znova oglasil Meghanin oče, Thomas Markle. V dokumentarnem filmu, ki ga je britanski Channel 5 predvajal v nedeljo (potem ko je kraljica oznanila svojo odločitev glede prihodnosti družine Sussex), je znova okrcal ravnanje svoje hčerke, češ da je z odločitvijo o umiku iz kraljeve družine zavrgla "sanje vsake deklice" in sočasno škodila monarhiji. "Uničujeta jo in ponižujeta, umazala sta jo," je do hčerke in zeta oster Markle.