V drugi sezoni Punc je Lena gola ali seksa v skoraj vsakem delu. Foto: HBO
V drugi sezoni Punc je Lena gola ali seksa v skoraj vsakem delu. Foto: HBO
Za epizodo One Man's Trash je avtorica rekrutirala postavnega Patricka Wilsona. Foto: HBO
Lena se ne boji golote.
Punce. Nobena izmed njih ni popolna, a Lena je tista, ki fizično najmanj spominja na lepotni ideal, ki vlada v Hollywoodu. Foto: HBO
Nagrade za Punce v zadnjem letu kar dežujejo. Foto: Reuters
Hannah s svojim nesojenim Adamom.
Preveč?

Vprašanje z uvoda postavlja Tracie Egan Morrissey v članku, objavljenem na strani Jezebel, v katerem razčlenja nedavno epizodo Punc, v kateri je 26-letna Dunhamova večino časa razgaljena (na neki točki celo gola igra namizni tenis), kameri brez olepšav ali cenzure nastavlja svoje blede maščobne obroče in potetovirano telo, ki nikakor ne ustreza lepotnim idealom, ki smo jih vajeni z malih ali velikih zaslonov.


Za nameček pa si je v isti epizodi Lena - ki je tudi avtorica in scenaristka HBO-jeve serije - "privoščila" gostujočega Patricka Wilsona, privlačnega in izklesanega igralca, ki v tem delu igra njenega ljubimca.
"Lepa si," ji reče on. "Res misliš tako," vpraša Hannah. On: "Ti ne?" Ona: "Mislim. Samo od drugih nisem vedno dobila takega odziva."
Dvoboj s Howardom Sternom
Zdi se, da Lena, ki sama pravi, da ji je precej težje biti "emocionalno" gola kot fizično razgaljena, skuša s svojim rednim slačenjem dokazati nekaj. Kar ji uspeva. Recimo.
O Puncah se vse več govori, razpravlja se o tem, ali se je Leni res treba toliko slačiti (in tega mnenja še zdaleč niso samo moški), pred časom se je nanjo spravil tudi sloviti radijski voditelj Howard Stern, ki jo je označil za "malo debelo bejbo" in dejal, da jo je bilo gledati golo kot "posilstvo". Dunhamova je nato poklicala v oddajo in mu odvrnila, da ni tako zelo debela ("V Detroitu bi bila denimo povsem normalna.").
In v intervjuju za zadnjo številko Playboya je povedala, da ne bi hotela postave modela Victoria's Secret, da je precej raje "normalno dekle" in da noče preživeti svojega življenja z nenehnim spraševanjem, ali se moški pogovarjajo z njo zaradi lepih prsi.
V medijih in na spletu so se pojavile, tako se zdi, tri strani. Prva se zgraža nad "neprivlačno", "debelo" igralko, ki se "odločno preveč in povsem po nepotrebnem toliko slači". Druga so njeni podporniki, ki jo označujejo za "izredno pogumno", tretja pa so tisti, ki menijo, da je žaljivo označevati razgaljanje profesionalnih igralk za pogumno, da je to pač njihovo delo, Lenino delo.

"V njej vidim samo sebe"
Razpisale so se feministke, ki pišejo, da ko se ljudje spravljajo na Leno, ker se v Puncah slači in seksa, "se spravljajo na vse ženske" (Kate Spencer v članku na Daily Beast z naslovom Ostani naga, Lena Dunham!). Ker Hannah je verjetno najbližje "resnični" ženski, kar smo jih v zadnjih letih videli na (ameriški) televiziji.
Nima idealnih mer, prenažira se, zakompleksana je, polna napak, ne najbolj simpatična, pogosto celo nadležna. Hannah Horvath je najbolj netipična TV-protagonistka in hkrati najbolj človeška.

"V njej vidim samo sebe. Vidim svoja stegna, ki se dotikajo, ko stojim, vidim okroglo obliko svoje zadnjice, ki se premika z menoj, vidim lastne nekoščene roke. In vsakič, ko Hannah/Lena odvrže svoja oblačila, vsakič, ko potrdi, da se, večino časa, v svoji koži počuti sproščeno, mi to vliva malce upanja zase," piše Spencerjeva. "Še naprej veliko seksaj v Puncah in prosim, reči še kakemu ljubimcu v seriji, naj te pripravi, da ti pride. To ni 'sebično', ampak je to dejanje močnega in samozavestnega spolnega bitja. Ko ljudje kritizirajo Leno Dunham zaradi teh stvari, kritizirajo vse ženske. Krepijo negativne kritike in komentarje, ki si jih številne izmed nas že same zadajamo. In to je res sramota."

"Ne označujte tega za pogumno"
Brian McGreevy
iz Vulture ima malce drugačno stališče. V članku z naslovom Ne označujte Lene Dunham za pogumno filmarko pogojno označuje za najpomembnejšo figuro, kar jih trenutno ustvarja na televiziji, Hollywood pa za kraj, kjer je politika spolov obtičala nekje v sredini 20. stoletja in kjer ni običajno, da bi se ljudje, ki niso ravno koščeni, slačili. A da to počne Dunhamova, se mu pač ne zdi pogumno.

"Lena Dunham ni žrtev posilstva; je scenaristka-igralka-režiserka, ki je za izkoriščanje svojega telesa kot umetniškega blaga izjemno dobro poplačana tako finančno kot tudi s pozornostjo," piše. Ampak: "Imenovati to za pogumno je paternalistično, podcenjevalno in intelektualno nepošteno. Pisci so narcisoidni. Igralci so narcisoidni. To ni negativno, narcisoidnost je za umetnika nujno potrebna. Nihče ni zvlekel Lene Dunham pred kamero."

Je pa težko se ogniti vprašanju z uvoda - kakšnega fanta si zasluži dekle, ki je videti kot Lena Dunham? Kot je bilo več kot jasno iz komentarjev na omenjeno epizodo, ne takega, ki je videti kot Patrick Wilson. Ni najbolj realistično, da bi v resnici dekle, ki je videti kot Hannah, dobila takega lepotca. In da bi tak lepotec hotel z nekom, kot je Hannah, cel dan seksati, je nekako povzetek komentarjev. Revije, kot sta Entertainment Weekly in Esquire, so se v svojih analizah epizode odločile, da je šlo prav gotovo samo za sanje Hannah.

Kakor koli že, Lena Dunham načenja pomembne družbene razprave, s svojimi provokacijami izziva, zastavlja neprijetna vprašanja in gledalce sooča z lastnimi predsodki.