Tim Peake je postal najhitrejši maratonec v vesolju. Foto: EPA
Tim Peake je postal najhitrejši maratonec v vesolju. Foto: EPA

44-letni Britanec je na posebej prilagojeni tekalni stezi 42-kilometrsko razdaljo premagal v treh urah in 35 minutah in postavil Guinnessov rekord v najhitreje pretečenem maratonu v vesolju.

"Današnje jutro je bilo fantastično," je po pretečenem maratonu po telefonu sporočil Evropskemu astronavtskemu centru v Kölnu v Nemčiji.

Z dosežkom je postal najhitrejši moški maratonec v vesolju. Pred njim se je takšnega teka lotila že ameriška astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams, ki je leta 2007 v štirih urah in 24 minutah v vesolju pretekla Bostonski maraton.

Peake je imel zaradi breztežnosti precej težjo nalogo kot njegovi sotrpini na Zemlji, saj je moral biti na tekalno stezo privezan s pasovi. Po besedah Peakovega trenerja iz astronavtskega centra Patricka Jaekla je takšen tek primerljiv teku z 20-kilogramskim nahrbtnikom na Zemlji.

Britanec je pred leti sicer že pretekel Londonski maraton, tokrat pa je za podvig, ki ga je izvedel dobrih 400 kilometrov nad dejansko traso maratona, potreboval zgolj 15 minut več kot pred leti, ko se je maratona lotil v Londonu.