Galerijska različica slike, ki je bila prodana sinoči, je nastala leta 2006. Foto: Reuters
Galerijska različica slike, ki je bila prodana sinoči, je nastala leta 2006. Foto: Reuters
Osupli prisotni na dražbi ob pogledu na samouničenje slike. Foto: Instagram
Britanci so Deklico z balonom lani izglasovali za svoje najljubše umetniško delo. Foto: Getty Images
Banksyjeva drzna potegavščina

Takoj za tem, ko je na sinočnji dražbi v londonskem Sotheby'su padlo kladivce in je bila znamenita Banksyjeva slika Deklica z balonom (Balloon Girl) prodana neznanemu kupcu, ki je na dražbi sodeloval po telefonu, je zabrnel skrit mehanizem in umetnikovo delo razrezal v kup papirnatih trakov.

Kot so sporočili iz dražbene hiše, se je umetniško delo "samouničilo".

Banksy, 44-letni angleški poulični umetnik in aktivist, ki do danes ostaja anonimen, je potegavščino povzel na svojem Instagramu z zapisom "Izginja, izginja, izgine ...", ki spremlja uničenje slike in šokirane obraze občinstva na dražbi.

Kasneje je objavil nov video s Picassovim citatom "Vzgib po uničevanju je tudi ustvarjalni vzgib", v katerem razloži, kako je že pred leti vgradil rezalni mehanizem v okvir slike, če bi ta slučajno kdaj šla na dražbo.

"Videti je, da smo bili banksyzirani," je v izjavi za javnost sporočil Alex Branczik, Sotheby'sov direktor za sodobno umetnost.

Kupec "presenečen"
Ni jasno, kako se je rezalnik sprožil ravno v pravem trenutku po dražbi (Banksyjeva slika je bila zadnji predmet dražbe), a mediji ugibajo, da ga je lahko kdo sprožil na daljavo.

Dražbena hiša identitete kupca ni želela razkriti, so pa sporočili, da so z njim govorili in da je bil nad zgodbo "presenečen". "Trenutno se z njim pogovarjamo, kako naprej," so še dodali.

Kot piše Guardian, za zdaj ni jasno, ali bo potegavščina vrednost dela izničila ali celo povečala.

Najbolj priljubljeno umetniško delo
Deklica z balonom, ki je bila lani izglasovana za najbolj priljubljeno britansko umetniško delo, se je prvič pojavila na zidu ulice Great Eastern Street v Shoreditchu (vzhodni London) leta 2002.

Galerijska različica, z akrilnimi barvami in barvo v spreju naslikana na platno, je bila iz leta 2006.

Z 1,04 milijona funtov, kolikor so jih pri Sotheby'su iztržili za Deklico z balonom, je Banksy sicer izenačil rekord za svoja dela.

Prejšnjega je postavil leta 2008 za sliko Keep it Spotless, prodano na Sotheby'sovi dražbi v New Yorku.

Banksy naj bi se rodil leta 1974 v mestu Yate nedaleč od Bristola, umetniško pa se je začel udejstvovati že pri 14 letih, ko so ga izključili iz šole.

Znan je po svoji družbeni kritičnosti, črnem humorju in tem, da v svojih delih rad smeši politiko in organe moči. Anonimen naj bi ostajal zato, ker bi ga sicer zaradi grafitov lahko preganjali zaradi vandalizma.

View this post on Instagram

. "The urge to destroy is also a creative urge" - Picasso

A post shared by Banksy (@banksy) on Oct 6, 2018 at 10:09am PDT

View this post on Instagram

Going, going, gone...

A post shared by Banksy (@banksy) on Oct 5, 2018 at 6:45pm PDT

Banksyjeva drzna potegavščina