Bodo turisti zadovoljni z dopustom, ki ga bodo preživeli v nekdanjih zaporniških celicah? Foto: epa
Bodo turisti zadovoljni z dopustom, ki ga bodo preživeli v nekdanjih zaporniških celicah? Foto: epa
Trdnjava Galle na Šrilanki
Trdnjava Galle ima že dolgotrajno zgodovino.

Zapor Galle se je vrsto let nahajal v starodavni trdnjavi, ki so jo nedavno pod svojo zaščito vzeli Združeni narodi in jo vključili v svetovno dediščino. Trdnjavo bodo sedaj spremenili v turisično atrakcijo in jo preuredili v hotel.

Guverner tajske Južne province, pod katero sodi zapor - hotel, Kingsley T. Wickremaratne, je pojasnil, da se bodo morali v novem hotelu gostje odpovedati razkošju, ki jih po navadi pričaka v hotelih na tajski obali, da bi se tako lažje vživeli v zgodovino stavbe.

Ko se bodo prijavili v hotel, bodo za dobrodošlico dobili celo prave zaporniške uniforme. Guverner je pojasnil: "V nasprotju z ostalimi prestižnimi hoteli bodo v tem gostje zaman iskali luksuzne sobe z vročo vodo. Sobe smo le minimalno spremenili, tako da so ostale zaporniške celice, opremljene z železnimi rešetkami."

Da pa se gostje vseeno ne bi počutili preveč omejeni, bo paznik oziroma vodja hotela obiskovalcem dovolil, da bodo pri sebi imeli ključe svoje "celice", lahko pa se bodo tudi svobodno premikali po hotelu in otoku.

Trdnjava Galle je pravi spomenik
Trdnjava Galle je bila zgrajena leta 1663, ko so na Šrilanko prišli nizozemski naseljenci, v njej pa je nekaj najlepših in najvrednejših primerkov kolonialne arhitekture v pokrajini.

Na Šrilanki so mnogo stavb, v katerih so nekoč prebivali nizozemski in kasneje britanski kolonialisti, spremenili v luksuzne hotele ali muzeje.

Pred časom je tako neko podjetje preuredilo staro tovarno čaja v hriboviti pokrajini Nuwara Eliya v prestižen hotel.