Naglas naj bi bil tisti, s katerim so igralci Bonda približali ljudstvu. Foto: EPA
Naglas naj bi bil tisti, s katerim so igralci Bonda približali ljudstvu. Foto: EPA
Producenti so s prvimi odzivi verjetno zadovoljni. V Veliki Britaniji je v prvih dveh dneh predvajanja prinesel rekordni dobiček v zgodovini britanske kinematografije, vrtoglavih 15 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Glavnega junaka v filmu Spectre je že četrtič upodobil igralec Daniel Craig. Foto: EPA

Naglas sporoča sogovorniku, kako inteligenten in privlačen je govorec, je v pogovoru za CNN dejala Sarah Shepherd - učiteljica govora igralcev v 24. filmu o slavnem britanskem tajnem agentu.

V primeru Bonda njegov močen glas sporoča, da je 007 pameten, seksi in svetovljan. Craig v novem filmu govori v t. i. kraljevi angleščini. To je le eno izmed izrazitih britanskih narečij, a hkrati je to najbolj znano po svetu in govorca avtomatično poveže z britansko elito.

"Smo ena izmed redkih držav na svetu, kjer ima elita svoje narečje," je v pogovoru za CNN dejala Shepherdova. Učiteljica govora trdi, da ko poslušate Craiga, lahko slišite, kako predstavlja izobraženega človeka. Njegov glas je blizu starejšemu občinstvu. "Ljudje, ki so mlajši od 50 let, pravijo, da jim je všeč njegov način govora, ker ni preveč povzdignjen, niti ni preveč oddaljen od njih," je še dodala Shepherdova.

Učiteljica govora je sicer v preteklosti veliko delala s Craigovo soigralko Leo Seydoux. Pri njej se je morala potruditi, da se je naglas ujemal z Bondovim, a na način, da je še vedno zvenel malce tuj.

Shepherdova je še dejala, da naglas veliko pove o človeku. "Zelo zanimivo je, da nas naglasi takoj povežejo z razredom," je še dejala učiteljica govora. Prav tako pa vztraja, da imajo igralci, ki obvladajo tako ameriški kot britanski naglas, več možnosti, da uspejo.

Zanimiva je recimo raziskava, ki so jo izvedli med Američani, in je pokazala, da je za njih Connery Bond z najboljšim naglasom. A njegov način govora je daleč od kraljevega naglasa. "Connery v bistvu ne spremeni svojega glasu," je sklenila Shepherdova.

Bond že polni kinodvorane
24. film o tajnem agentu s številko 007 nosi naslov Spectre, po zloglasni organizaciji, s kakršno Bond do zdaj še ni imel opravka. Zaradi skrivnostnega sporočila iz preteklosti se poda na skrivno misijo v Mehiko, pot pa ga nazadnje pripelje v Rim, kjer spozna Lucio Sciarro, lepo in nedotakljivo vdovo razvpitega zločinca.

Bond se vtihotapi na skrivno srečanje, kjer odkrije nevarno organizacijo Spectre. Max Denbigh, novi vodja oddelka za državno varnost v Londonu, se medtem sprašuje o upravičenosti Bondovih dejanj in o tem, ali je MI6 sploh še potreben. Bond se skrivoma poveže z Moneypenny, saj mora najti hčer svojega dolgoletnega sovražnika G. Whita, ki utegne imeti ključ do razkritja organizacije.