Kraljica Elizabeta II. s safirji, ki ji jih je njen oče podaril ob poroki s princem  Filipom leta 1947. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II. s safirji, ki ji jih je njen oče podaril ob poroki s princem Filipom leta 1947. Foto: Reuters
kraljica elizabeta
Kraljica je postala, ko je bila stara le 25 let. Foto: AP
Safirni jubilej kraljice Elizabete II.

Elizabeta je na britanski prestol sedla 6. februarja 1952, ko je v 57. letu starosti umrl njen oče, kralj Jurij VI. Takrat je bila 25-letna Elizabeta s partnerjem Filipom na službenem obisku v Keniji in od tam se je v London vrnila kot kraljica. Uradno kronanje je bilo šele 16 mesecev pozneje, po obdobju žalovanja.

Britanska kraljica je pred petimi leti šele drugi britanski monarh v zgodovini (pred njo je to uspelo zgolj kraljici Viktoriji), ki je praznoval diamantni jubilej, nato pa je leta 2015 Elizabeta II. postala britanski monarh z najdaljšim stažem na prestolu. "Tisti, ki živi dolgo, ima možnost za veliko jubilejev. Tudi moje življenje ni izjema," je dejala ob praznovanju diamantnega jubileja.

Safirnega jubileja naj ne bi posebno praznovali, saj datum sovpada s smrtjo njenega očeta. Kraljica naj bi glede na sporočilo Buckinghamske palače dan preživela na posestvu Sandringham. Ob jubileju pa so Britanci izdali posebno kolekcijo spominskih kovancev. Na njih je citat iz govora, ki ga je imela še kot princesa na svoj 21. rojstni dan: "Celotno moje življenje, naj bo dolgo ali kratko, bo posvečeno služenju vam."

Kraljica je število kraljevih obveznosti zmanjšala šele nedavno. Svoje mesto pri kar nekaj dobrodelnih in športnih organizacijah ter akademskih institucijah je prepustila drugim članom kraljeve družine. Med drugim imata zdaj več obveznosti predvsem princ William in vojvodinja Cambriška.

Zaradi hudega prehlada je decembra 2016 prvič po 30 letih izpustila tradicionalno bogoslužje za božič in novo leto ter s tem poskrbela za manjši preplah glede svojega zdravja.

Kljub visokemu jubileju vladanja, s katerim se lahko pohvali 90-letna kraljica, pa ni rekorderka. Francoski kralj Ludvik XIV. je bil na prestolu kar 72 let, tajski kralj Bumibol Aduljadedž pa je lani umrl po 70 letih vladanja.

Safirni jubilej kraljice Elizabete II.