Otroci so svoje barčice spremljali čisto od blizu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Otroci so svoje barčice spremljali čisto od blizu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lučke, ladijce in rečica

Žametna svetloba je namreč osvetljevala male barčice, ki so jih danes, na predvečer gregorjevega, v Ljubljani in na Gorenjskem spuščali otroci. Gregorjevo je dan, ko je po starih običajih sv. Gregor "luč v vodo vrgel", ljudje takrat pozdravljajo daljši dan in s tem konec dela ob petrolejkah. Otroci pa še danes v počastitev tega dne spuščajo male osvetljene barčice iz papirja, kartona in lesa, ki so jih izdelali sami ali pa s pomočjo staršev.

Recesija tudi ob Gradaščici
MMC je obiskal naše najmlajše, ki so svoje ladijce spuščali po Gradaščici. Že tradicionalna prireditev je v ljubljansko Trnovo spet privabila veliko število otrok, njihovih staršev in drugih radovednežev. Poskrbljeno je bilo za glasbo, obiskovalci so se lahko posladkali s sladkorno peno in krofi, si kupili pisane balone. Na obrežju je bilo zelo živahno in bilo je videti, da so vsi obiskovalci navdušeni. A naleteli smo tudi na starejšega Trnovčana, ki je žalostno zmajeval z glavo: "Ni več tako, kot je bilo včasih. Znali so postreči z gromozansko rolado, postaviti velik oder za glasbenike, nastopile so že Foxy Teens. Najbolj pa me jezi to, da danes nisem še nikjer videl nobenega policista. Poglejte, koliko otrok je na cesti, policistov pa nikjer," se je hudoval.

Do Črnega morja barčice žal niso prišle
Starši so si belili glave tudi s tem, kje pustiti svojega jeklenega konjička, saj so bili polni že praktično vsi pločniki in zelenice v okolici. Otroci pa si s temi stvarmi niso belili glave, saj so se s širokimi nasmehi na obrazu osredotočali samo na male barčice, ki so plule po Gradaščici. Nekoliko so bili razočarani le tisti nekoliko starejši, ki so se lepo naučili, da se Gradaščica izliva v Ljubljanico, Ljubljanica v Savo, Sava v Donavo, Donava pa v Črno morje. Potihem so upali, da bo prav njihova barčica tista, ki bo priplula vse do romunske morske obale. A žal iz te moke ni bilo kruha. Vse barčice so prireditelji namreč polovili še pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico in jih vrnili lastnikom, vseeno pa so se otroci tudi med to kratko plovbo odlično zabavali.

Barčice so danes spuščali tudi v Kropi, Kamni Gorici, Železnikih in Tržiču. V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov s spuščanja "gregorčkov" po Gradaščici, če pa ste ladijce spuščali tudi vi, vas vabimo, da slike naložite na Moj splet.

Tina Hacler

Lučke, ladijce in rečica