Vstop v leto prašiča je po svetu praznovala več kot milijarda ljudi. Foto: Reuters
Vstop v leto prašiča je po svetu praznovala več kot milijarda ljudi. Foto: Reuters

Kitajsko novo leto je najpomembnejši praznik na Kitajskem. Družine se tradicionalno zberejo ob praznični večerji, otroci pa v rdečih ovojnicah dobijo denar. Množice obiščejo različne ulične parade in občudujejo ognjemete, ki pa so jih tokrat v nekaterih velemestih, kot sta Peking in Šanghaj, zaradi velike onesnaženosti ozračja odpovedali. Praznovanja so potekala tudi v Tajvanu, Hongkongu, Macau, Singapurju, Indoneziji, Laosu, Maleziji, na Filipinih in Tajskem pa tudi v številnih kitajskih skupnostih po svetu.

Kitajsko novo leto spodbudi tudi najbolj množične migracije na svetu, saj v obdobju 40-dnevnega festivala pomladi, imenovanega čunjun, ki vrhunec doseže prav z vstopom v novo leto, kitajske oblasti "naštejejo" kar tri milijarde voženj z avtomobili, vlaki, avtobusi in letali.

"Voditelji se bodo valjali v svojih težavah"

Jasnovidci napovedujejo, da se bodo svetovni voditelji v letu prašiča "valjali v blatu notranjih težav", predsednika ZDA Donalda Trumpa pa bi lahko poleg tega doletelo še razkritje novih njegovih skrivnosti. Nekateri jasnovidni mojstri fengšuja so namreč prepričani, da bo novo leto še posebej slabo za tiste, ki so se rodili v pravkar končanem letu psa ‒ in to je tudi Trump. "Vse slabe stvari, ki so jih storili ljudje, rojeni v letu psa, bi se lahko razkrile in postale javne. Obstaja nevarnost, da ga bodo odstavili," je tako dejal mojster Cai Šang Či iz Tajvana.

40-dnevni festival pomladi je na Kitajskem obdobje, ko se ljudje množično vračajo domov. Foto: Reuters
40-dnevni festival pomladi je na Kitajskem obdobje, ko se ljudje množično vračajo domov. Foto: Reuters

Tudi hongkonška mojstrica Thierry Chow ni preveč optimistična glede Trumpove usode. Meni, da bo potrošil veliko energije, ko se bo skušal izkopati iz težav. A njen hongkonški kolega Amiol Yeo meni, da bo Trumpa le težko odstaviti. Edina priložnost naj bi bila med 6. decembrom in 6. januarjem 2020.

Po trditvah Yea se bodo v letu prašiča mednarodne napetosti umirile, a bodo imeli zato voditelji težave na domačih tleh. "Prašiči predstavljajo vodo. Če vodo dodamo zemlji, dobimo blato, kar pomeni, da ljudje ne bodo imeli jasnih misli in da bodo tako le težko sprejemali odločitve," je povedal. "Vsaka država bo zelo obremenjena z notranjimi problemi. Mednarodni problemi bodo manj pomembni," je dodal.

Zadnje znamenje kitajskega horoskopa

Vsako znamenje v kitajskem horoskopu je povezano z osnovnima pojmoma v kitajski filozofiji jin in jang ter z enim od petih elementov ‒ kovino, ognjem, lesom, zemljo in vodo, ki se menjajo vsako leto. Prašič je zadnje od 12 živalskih znamenj kitajskega horoskopa. Znamenje prašiča je vodno znamenje in ker je obenem zadnje v kitajskem zodiaku, simbolizira tako nove začetke kot konec nekega obdobja.

Neobičajno prazne ulice Pekinga. Novo leto je čas za družino in najbližje. Foto: Reuters
Neobičajno prazne ulice Pekinga. Novo leto je čas za družino in najbližje. Foto: Reuters

Rojeni v znamenju prašiča veljajo za odločne, a rahločutne ljudi. V znamenje prašiča sodijo tisti, rojeni v letih 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995 in 2007. Med slavne, rojene v znamenju prašiča, se med drugim uvrščata dalajlama in nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger, pa sedanji in nekdanji zvezdniki filmske industrije, kot so Arnold Schwarzenegger, Woody Allen ali Emma Thompson. Med pokojnimi pa so na primer Wolfgang Amadeus Mozart in Luciano Pavarotti ter Humphrey Bogart in Ernest Hemingway.