Večina je bila za tetoviranje dogovorjena že vnaprej. Foto: Sandi Fišer
Večina je bila za tetoviranje dogovorjena že vnaprej. Foto: Sandi Fišer
Obisk konvencije tetovaž

V Športnem centru Triglav se še danes dogaja tretja mednarodna tattoo konvencija, na kateri tetovatorji tekmujejo v več kategorijah, med drugim se potegujejo za nagrado za najboljše tetovaže po izboru občinstva, ki jo je lani dobila primorska umetnica Tamy.

Med tetovatorji, ki so se predstavili na konvenciji, je bilo kar nekaj nagrajencev s prejšnjih domačih in tujih konvencij, nekaj pa je bilo tudi novih imen. Svoje mojstrovine so spet predstavili nekateri najboljši slovenski umetniki, Dejan Marič, Igor Muršič in Mato Kapler, ki so bili lani nagrajeni, najboljšo petkovo tatovažo in najboljšo črno-belo tetovažo (Marič), najboljšo sobotno tatovažo (Muršič) ter za najboljšo realistično tetovažo (Kapler).

Organizatorji konvencije pravijo, da je tak dogodek "priložnost za ogled najrazličnejših tehnik in za primerjavo med različnimi umetniki ter lep vpogled v to vejo umetnosti". Na konvenciji se obiskovalci sprehodijo med stojnicami različnih tetovatorjev, kjer si lahko ogledajo fotografije njihovih umetnin in v živo spremljajo, kako nastajajo tetovaže. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji piercingov, dogodek pa so tokrat popestrili večerni koncerti, zanimive stojnice z oblekami in nakitom ter pin-up dekleta.

Tamy meni, da je pred samo izdelavo tetovaže dobro poznati različne sloge tetovaž. Konvencija ponuja vpogled v dela številnih tetovatorjev, tako da lahko obiskovalci spoznajo njihove sloge. Preden se posameznik tetovira, je "pomembno, da dobro premisli, kaj in na katerem mestu si bo tetovažo izdelal. Ali je tetovaža izvedljiva na izbranem mestu in v velikosti, ki jo želi, ali bo le ta vplivala na njegovo zaposlitev in drugo. Potem je treba poizvedeti, kateri studio in tetovator ustreza izdelavi želenega motiva. Namreč, če želi izdelavo realističnega tigra, poišče tetovatorja, ki izdeluje realizem, in je v tem najboljši," je povedala Tamara, več pa lahko preberete v intervjuju tukaj.

Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov iz konvencije.

Foto: Sandi Fišer

Obisk konvencije tetovaž