Za žirafe so oskrbniki živalskega vrta v izdolbenih bučah pripravili šopke zelenja, ki ga imajo še posebej rade. Foto: Reuters
Za žirafe so oskrbniki živalskega vrta v izdolbenih bučah pripravili šopke zelenja, ki ga imajo še posebej rade. Foto: Reuters
Buče ‒ okusno in zabavno presenečenje. Foto: Reuters

Čeprav nas od 31. oktobra loči še nekaj dni in veliko otrok še vedno razmišlja, v katero grozljivo masko se bodo preoblekli letos, živali v živalskem vrtu London Zoo že veselo praznujejo.

Žirafe Maggie, Mollie in Ellie v izrezljanih bučah letos našle šopke listja, za bolivijske veveričje opice pa so oskrbniki izdelali igrala iz majhnih buč.

Posebno presenečenje so pripravili tudi za gorile, ki so na bučah našle izrezljano podobo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, v notranjosti pa nekaj za pod zob. "Ker buče ne sodijo med živila, ki bi ustrezala prehrani goril, smo jih izdolbli in vanje nasuli bolj zdrave priboljške," pravijo oskrbniki živalskega vrta.

Kako je izrezovanje buč postalo del praznovanja noči čarovnic, ni popolnoma jasno. Ena od razlag pravi, da so v srednjeveški Veliki Britaniji berači s seboj nosili svetilke iz izdolbene repe ali buče, v katerih je gorela sveča, ki je simbolizirala grešno dušo. S takimi svetilkami so berači bojda odganjali zlobne duhove.

"Takšno praznovanje je v našem živalskem vrtu že prava tradicija, saj si želimo, da bi tudi živali uživale v prazniku," je za Reuters povedal Daniel Simmonds, glavni oskrbnik živalskega vrta.

Kako se je začelo?
Noč čarovnic, noč z 31. oktobra na 1. november, po navajanjih etnologov izvira iz keltskega izročila. Kelti so 1. novembra, ki se po nekdanjih predstavah začne že na predvečer, praznovali praznik samhain, ko se je po keltskem koledarju začelo zimsko obdobje. Pozneje je pri Angležih z nastopom krščanstva praznik prekril anglosaški halloween, kar je skrajšana oblika za all hallows' eve oz. za predvečer dneva vseh svetih.