Najlepše Zemljanke na svetu - mis Rusije, mis Španije in mis Libanona. Foto: EPA
Najlepše Zemljanke na svetu - mis Rusije, mis Španije in mis Libanona. Foto: EPA

Televizijski prenos je spremljala več kot milijarda gledalcev.

Španka je svoji državi prinesla prvi naslov mis sveta. Foto: EPA
Misice se letos na sklepnem dejanju niso sprehodile v kopalkah. Novopečena mis sveta je na Instagramu delila eno "razgaljeno" fotografijo iz Sanje. Družbo ji delata mis Italije in mis Švedske. Foto: Instagram Mireia LaLaguna Royo
Mateja Kociper
Slovenijo je na izboru za mis sveta zastopala Mateja Kociper. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Krono je zmagovalki, že 65. mis sveta, izročila lanska zmagovalka Južnoafričanka Rolene Strauss. Med predstavitvijo je Španka, študentka farmacije, povedala: "Le zato, ker sem lepa od zunaj, še ne pomeni, da nisem lepa tudi od znotraj."

Lepotnih lent se veselita še mis Rusije Sofija Nikitčuk, ki je postala prva spremljevalka, in mis Indonezije Maria Harfanti, ki je druga spremljevalka. V sam superfinale, med najlepših pet, sta se uvrstili še predstavnici Jamajke in Libanona.

Na sklepnem dejanju lepotnega izbora so podelili še nekaj nagrad. V kategoriji "lepota z namenom" so letos nagradili mis Indonezije, mis Španije je slavila še v kategoriji topmodel, mis Namibije je nova mis športa, najbolj nadarjena je mis Gvajane, v kategoriji multimedija pa je slavila mis Filipinov.

Najlepših 20, a brez Slovenije
Tekmovanje je znova potekalo po sistemu seštevanja točk, ki so jih dekleta osvojila med opravljanjem različnih izzivov v mesecu dni, ko so se pripravljala na odločilni večer.

Sam izbor je potekal v več izločilnih krogih, v polfinale se je uvrstilo 20 držav, poleg omenjene peterice so se uspeha veselile še misice iz naslednjih držav: Filipinov, Gvajane, Francije, JAR-a, Avstralije, Nizozemske, Brazilije, Kazahstana, Poljske, Nove Zelandije, Kitajske, Južnega Sudana, Škotske, Ekvadorja in Severne Irske.

Med najlepših 10 se je uspelo uvrstiti naslednjim misicam: mis Rusije, mis Filipinov, mis Gvajane, mis Libanona, mis Španije, mis Indonezije, mis Jamajke, mis Francije, mis Južnoafriške republike, mis Avstralije.

Misice brez izhoda v kopalkah
Misice so se predstavile v večernih toaletah in v nacionalnih kostumih, prvič letos pa se je zgodilo, da se po modni brvi niso sprehodile v kopalkah. Organizatorji so odločitev sprejeli po lanskem izboru za mis sveta. Za to so se odločili, ker želijo, da se misice osredotočijo na dobrodelna dela, dodali pa so, da je bolj kot popolno telo pomembno sporočilo. "Nočem in ni mi treba gledati deklet, ki hodijo gor in dol v kopalkah. To nima nobenega smisla," je dejala Julia Morley, direktorica projekta Miss World.

Letošnje lepotno tekmovanje je zaznamovala tudi zgodba kanadske misice Anastasie Lin, ki so jo organizatorji diskvalificirali. Razlog: misici kitajskega rodu je Peking prepovedal vhod v državo, ker je javno opozorila na kršitve človekovih pravic na Kitajskem.

Znana je nova mis sveta, jutri pa bodo v Las Vegasu okronali tudi novo mis Universe - Slovenija bo na tem tekmovanju sicer brez predstavnice, saj je Ana Haložan doživela neljubo nezgodo.

Televizijski prenos je spremljala več kot milijarda gledalcev.