V berlinskem hotelu so za goste pripravili posebno atrakcijo. Foto: EPA
V berlinskem hotelu so za goste pripravili posebno atrakcijo. Foto: EPA

Za izgradnjo največjega "muzeja" z vodnimi organizmi, ki je svoja vrata odprl leta 2005, so porabili približno 200 milijonov evrov. Da napolnijo bazene, potrebujejo 31 milijonov litrov slane in sladke vode, ki teče po 98 kilometrov dolgih ceveh.

Vsaka od petih galerij, ki so razporejene okoli glavnega akvarija, predstavlja določeno življenjsko okolje. Imenujejo se Tropski potapljač, Iskalec mrzlih vod, Rečni izvidnik, Oceanski potnik in Raziskovalec Georgie. V Oceanskem popotniku stoji največji akvarij, v katerem je 75 odstotkov vse vode v bazenih. Obiskovalci si lahko v akvarijih in bazenih ogledajo vse od kitov in pingvinov do električnih skatov in jegulj.

Razgled na akvarij
Posebneža med največjimi lahko najdemo tudi v Berlinu. Tam v razkošnem hotelu Radisson SAS Hotel stoji največji akvarij v obliki valja. Vodna kupola, kot akvarij imenujejo, je visoka 25 metrov in vsebuje 950 tisoč litrov vode, v njej pa si obiskovalci lahko ogledajo 2.500 tropskih rib. Posebnost tega akvarija je tudi notranje dvigalo, s katerim lahko gostje hotela potujejo skozi bazen do razgledne točke ali restavracije. Nekatere hotelske sobe pa ponujajo razgled na podvodno življenje.

Dubaj, ki slovi po izjemnih gradbenih dosežkih, ima svetovni rekord za akvarij z največjo "izložbo", ki stoji v največjem nakupovalnem centru. Sprednja stran akvarija, skozi katero lahko obiskovalci opazujejo živali, je dolga 33 metrov in visoka osem metrov. V bazenu so med drugim tudi napadalni tigrasti morski psi, ki so oskrbovalcem akvarija povzročili nekaj težav, saj so napadali in jedli druge prebivalce akvarija.

Med najslavnejše akvarije v Evropi sodita londonski in monaški, v Ameriki poleg omenjenega muzeja v Atlanti največkrat priporočajo ogled The Shedd Aquariuma v Chicagu, na Kitajskem Blue Zoo Beijing, zanimiv in velik je tudi akvarij v Sydneyju, najbolj znan slovenski akvarij, ki so ga po prenovi spet odprli oktobra, pa stoji v Piranu.

V fotogaleriji si oglejte utrinke iz najbolj znanih akvarijev po svetu.