Od
Od "igrati se dobro" do klasike med igračami. Foto: EPA
Legokocke
Iz legokock se da ustvariti 'čudo', tudi repliko nogometnega stadiona. Foto: EPA
Legokocke
Navidez čisto običajna formula, kot pa pogledamo natančneje, opazimo, da je sestavljena iz legokock. Foto: EPA

Številke, povezane z danskim podjetjem Lego, ki ga je leta 1932 ustanovil tesar Ole Kirk Christiansen, so res navdušujoče. Njihove prodajalne je mogoče najti v več kot 130 državah sveta, z legokockami, najbolj razširjenim proizvodom podjetja Lego, pa se vsi otroci skupaj povprečno igrajo kar pet milijard ur na leto.

Imate doma 62 legokock?
Vsako minuto izdelajo 33.824 legokock, vsako sekundo pa prodajo sedem kompletov teh priljubljenih igrač. Z legokockami se bo vsaj enkrat letos, sodeč po statističnih podatkih iz preteklih let, igralo 400 milijonov ljudi, prav vsak človek na Zemlji pa ima povprečno 62 kock.

Legokocka - igrača stoletja
Beseda "lego" je sicer okrajšava dveh danskih besed - "leg godt", kar pomeni "igrati se dobro". Christiansen je sicer začel z izdelavo lesenih igrač, leta 1958 pa uradno prijavil nov izum - legokocko, plastično kocko različnih barv in oblik, ki je v nekaj letih postala nepogrešljiva igrača. In čeprav je legokocka, ki ponuja neskončno možnosti sestavljanja in sproščanja domiselnih idej, lani praznovala abrahama, še vedno ostaja "mlada" - tudi tiste iz 60. let so namreč "in", saj jih je še vedno mogoče kombinirati s tistimi, ki so bile izdelane lani. Nič čudnega torej, da so bile legokocke kar dvakrat razglašene za "igračo stoletja".

V soboto bo v Ljubljani praznik legokock. V Osnovni šoli Koseze bo namreč med 10. in 17. uro potekal tretji festival KockeFest, legodelavnica in razstava legokreacij, na katerem bo mogoče videti tudi legopoligon, igralni kotiček in legobazar, obiskovalci pa lahko tudi sami prinesejo svoje legokreacije.

V "legopaketu" pa še zdaleč niso samo legokocke. Izbira je tako rekoč neskončna. Od majhnih figuric in avtomobilov do ograj, koles in živali. Vsak delček je narejen izredno natančno, da je konstrukcijo lahko sestavljati, po drugi strani pa je tudi dovolj stabilna, da ne razpade, če tega ne želimo.

Lego pa ne počiva na lovorikah, ampak 120 njegovih oblikovalcev stalno razvija nove proizvode. Ena najnovejših stvari je Lego Serious Play (resna igra), ki je namenjena podjetnikom, saj spodbuja ustvarjalno mišljenje. Po vsem svetu so znani tudi Legolandi, zabaviščni parki, v katerih so tako rekoč vse stvari narejene iz legokock. Trenutno mlade in stare obiskovalce sprejemajo štirje: v Billundu na Danskem, v Windsorju v Veliki Britaniji, v Günzburgu v Nemčiji in v Carlsbadu v Kaliforniji.

Spodaj si oglejte videposnetka o sestavljanju "legomesta" in različne izdelke, pri katerih je bil gradbeni material izključno legokocka.

A to še ni vse. Legokocke bodo postale tudi "filmske zvezde", saj so pri studiu Warner Bros nedavno sporočili, da bodo o tem proizvodu naredili film, ki naj bi bil mešanica živih posnetkov in računalniške animacije.

Živeti v "legohiši"
Veliko zanimanja pa je požel tudi James May, voditelj BBC-jeve oddaje o avtomobilizmu, ki se je odločil postaviti kar čisto pravo hišo iz legokock, v kateri bo živel nekaj dni in lahko v njej hodil tudi na stranišče. Na parcelo so že pripeljali približno tri milijone "opek", vsaka je sestavljena iz 272 legokock.