Mojstri tetoviranja so svoje spretnosti kazali na sejmu v Singapurju. Foto: EPA
Mojstri tetoviranja so svoje spretnosti kazali na sejmu v Singapurju. Foto: EPA

Tetovaže: za nekatere umetnost, za druge bolečina, za tretje religija, za četrte spet nekaj drugega. Eno je gotovo: tetovaže imajo večtisočletno zgodovino. Singapur je vsaj za tri dni postal pravi raj za vse ljubitelje tetovaž, saj so lahko v živo občudovali več kot 120 umetnikov tetoviranja, spremljali tekmovanje v tetoviranju in izbor najboljše tetovaže na sejmu. Za mojstre telesnih poslikav je bil sejem tudi odlična priložnost, da izmenjajo svoje izkušnje in nasvete.

Azijski motivi tetovaž so čedalje bolj priljubljeni, pri tem pa veliko vlogo igrajo tetovirani hollywoodski zvezdniki. "Mnogi z Zahoda imajo radi kitajsko kulturo in tiste na Vzhodu privlači zahodna kulture. Takšne medkulturne privlačnosti so normalne," je dejal eden od umetnikov, ki se je predstavljal na sejmu. Tetovaže so že tisočletja del azijske kulture, za mnoge Azijce pa so tudi osrednje znamenje kulturne pripadnosti.

Obstajajo različne tehnike tetoviranja, nekatere med njimi pa presegajo okvire umetnosti in se jih pojmuje tudi kot duhovno dejanje. Poseben pomen ima tudi kraj tetovaže: tiste na zapestju naj bi varovale dušo, da ne uide iz telesa, medtem ko so tetovaže med palcem in kazalcem v preteklosti pomenile znak, da je oseba lovec na glave.

K. T.