"Če nas nekega dne obišče, ljudje več ne bodo revni, ne bo več bolezni, dolgov, vrtovi bodo pa vedno zelo dobro obrodili." Foto: Reuters

Novica je dosegla tudi pleme v Republiki Vanuatu, ki je otoška država v južnem Tihem oceanu, kjer živijo Filipovi goreči podporniki. Prebivalci vasi Younanen britanskega princa vsak dan častijo kot boga, v njihovih življenjih pa predstavlja nekaj izredno pomembnega.

Vsak dan ga prosijo za blagoslov banan in sladkega krompirja, saj upajo, da bo s tem njihova sicer izredno revna skupnost lažje preživela.

"Če nas nekega dne obišče, ljudje več ne bodo revni, ne bo več bolezni, dolgov, vrtovi bodo pa vedno zelo dobro obrodili," je pojasnil poglavar vasi Jack Malia.

Prebivalci vasi imajo kar nekaj fotografij princa, med drugim tudi eno iz leta 1980, na kateri drži palico, ki so jo zanj naredili ravno oni ter jo poslali v London. "Rekel je, da nas bo nekega dne obiskal," je dodal Malia, ki je bil rojen leta 1964, točnega dneva pa ne pozna. "Princ Filip je za nas pomemben, saj so nam predniki dejali, da naši običaji segajo tudi v Anglijo."

Vas Younanen sicer ni označena na nobenem zemljevidu. Najti jo je mogoče zgolj s pomočjo lokalnega vodiča in po treh urah vožnje po slabih cestah.

"Princ Filip je dejal, da od ljudi, ki obiščejo našo vas, nikoli ne smemo jemati denarja. Lahko pa vzamemo hrano, ki si jo potem med seboj razdelimo," je pogovor sklenil Malia.