Glasba bratov Avsenik je eden najbolj prepoznavnih slovenskih simbolov. In spomenik Harmonika in dežnik v leškem krožišču je simbolni poklon Avsenikovi glasbi. Foto: BoBo
Glasba bratov Avsenik je eden najbolj prepoznavnih slovenskih simbolov. In spomenik Harmonika in dežnik v leškem krožišču je simbolni poklon Avsenikovi glasbi. Foto: BoBo
Slavko Avsenik
Vse najboljše, Slavko Avsenik! Foto: BoBo
Skulpturo je oblikoval Klemen Rodman, ki je z njegovo ekscentrično postavitvijo želel doseči dotikanje in odmikanje kulise klaviature in harmonik ter dotik skulpture s Triglavom, Golico in Roblekom. Foto: BoBo
Skulptura za Avsenike

Klaviatura, tri harmonike in kar 16 metrov visoka tradicionalna gorenjska marela, so sporočilo obiskovalcem o dediščini, ki je doma prav v teh krajih pod Triglavom in Karavankami. Ganjeni Slavko Avsenik, ki je opravičil zaradi bolezni odsotnega brata Vilka, je v svoji zahvali poudaril: "Mislim pa, da to priznanje ni namenjeno samo meni in mojemu bratu, ampak vsem vam, vsem ljubiteljem naše glasbe."

Slavko Avsenik, ki je na slovesnosti od radovljiškega župana Cirila Globočnika prejel tudi maketo skulpture, je poudaril, da mu je ob spomeniku vzelo sapo. "Nisem mogel verjeti, da nekdo že pred smrtjo lahko dobi tak spomenik. Tak sprejem od občine in ljudi je enkraten, saj več v življenju človek sploh ne more pričakovati," je bil poklona vesel utemeljitelj narodno-zabavne glasbe v Sloveniji.

Na slovesnosti je slavljenec pojasnil, da pripravlja novo skladbo, posvečeno lepi deželi pod Triglavom. "V svetu krajev lepših ni, kot so ti pod Triglavom," je izpostavil Avsenik, ki se bo tako ljudem za izkazano pozornost zahvalil z novimi vižami.

Kljub navdušenju nad spomenikom, pa so ljudje takoj opazili tudi odvečne tipke na klaviaturah glasbil, a to je umetniška svoboda avtorja, tokrat arhitekta Klemena Rodmana. Občina je za postavitev spomenika Avsenikovi glasbi namenila 73 tisoč evrov, še 50 tisoč pa so jih prispevali donatorji.

Avsenikova glasba privablja turiste
S postavitvijo skulpture je radovljiška občina zaokrožila letošnjo 60-letnico Avsenikove glasbe. Tako se je občina poklonila in zahvalila Slavku in Vilku za njun prispevek k ugledu in prepoznavnosti Begunj, občine Radovljica in celotne Slovenije. Skulptura je prava turistična atrakcija, saj spominja na eno najpomembnejših blagovnih znamk tega območja. "Zavedamo se izjemnega pomena in po drugi strani še vedno tudi potenciala Avsenikove glasbe za promocijo Gorenjske," je povedala direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar in dodala, da je po osamosvojitvi slovenski turizem imel le nekaj prepoznavnih znamk in med njimi je bila zagotovo Avsenikova glasba.

Na Bledu vsako leto novembra pripravijo popularno narodno-zabavno prireditev. Na letošnji, deseti prireditvi pred tednom dni se je zbralo okrog 2.000 obiskovalcev, predvsem Avstrijcev, Nemcev, Švicarjev in Tirolcev, ki so poleg Slovencev največji ljubitelji slovenske narodno-zabavne glasbe, v kateri vodilno mesto zagotovo pripada Ansamblu bratov Avsenik.

Skulptura za Avsenike