Znak Hollywood so podjetniki, ki so se zanimali za nakup zemljišča, nameravali porušiti. Foto: EPA
Znak Hollywood so podjetniki, ki so se zanimali za nakup zemljišča, nameravali porušiti. Foto: EPA

Zvezdniki so tako zbrali 12,5 milijona dolarjev za nakup 138 hektarjev zemlje, na kateri leži znameniti napis Hollywood. Lastniki so namreč zemljo sprva nameravali prodati skupini razvojnih podjetij za 22 milijonov dolarjev, ki so simbol nameravali odstraniti.

Lastniki zemljišča so sicer sprejeli ponudbo mesta, da zemljišče prodajao za 12,5 milijona dolarjev, a so postavili pogoj - denar mora biti na bančnem računu do 30. aprila. Nato se je začela mrzlična akcija zbiranja sredstev.

Na koncu so 6,7 milijona dolarjev dobili od zasebnikov (Hugh Hefner je z zadnjim nakazilom, 900.000 dolarji postavil piko na i), zvezna država Kalifornija je prispevala 3,1 milijona dolarjev, lokalni skladi pa preostalih 2,7 milijona. Po besedah guvernerja Arnolda Schwarzeneggerja je denar prispevalo vseh 50 ameriških držav, deset tujih držav in posamezniki, med njimi že omenjeni Hefner, pa tudi Steven Spielberg in Tom Hanks.

"Napis je simbol sanj in priložnosti," je akcijo reševanja napisa pohvalil guverner Schwarzenegger in dodal, "da bo napis vedno pozdravljal sanjače, umetnike in avstrijske bodybilderje bodočih generacij".

Dostop do napisa je sicer prepovedan, na nezaželene obiskovalce pa opozarja pameten alarmni sistem. Napis je bil zadnjič obnovljen leta 1970, ko je devet donatorjev "posvojilo" vsak svojo črko in za obnovo skupaj plačalo 27.777 dolarjev.