"Nikoli nisem izgubila upanja," zatrjuje lastnica, ki je 12 let plačevala letno naročnino za delovanje mikročipa, ki je bil na koncu tudi zaslužen za to, da je psička spet v njenem naročju. Foto: AP

Ko je Dutchess pobegnila od doma, je bila še mlada, razigrana psička. Za njo se je izgubila vsaka sled vse do nedavnega, ko je njena lastnica Katheryn Strang po več kot 12 letih prejela klic o tem, da je njena dolgo izgubljena psička v pasjem zavetišču v Pittsburghu, 1.800 kilometrov od njenega doma na jugu Floride.

"Tako zelo sem vesela, da sem jo dobila nazaj. Veliko noči sem prejokala brez nje," je Katheryn po ponovni združitvi s svojo ljubljenko povedala za televizijsko postajo CBS Pittsburgh. "Bila sem v službi. Moj takrat 12-letni sin je po prihodu iz šole po nesreči pustil odprta vhodna vrata pobegnila je in nismo je več našli," je dan, ko je izgubila Dutchess, opisala Katheryn.

Upanje umre zadnje
Psičko je drhtečo, lačno in zanemarjeno v pasje zavetišče v Pittsburghu prinesel naključni mimoidoči, ki se mu je Dutchess na ulici zasmilila. V zavetišču so skenirali psičkin mikročip, ki je pokazal, da je njena lastnica doma na jugu Floride.

Nihče ne ve, kako se je Dutchess znašla 1.800 kilometrov severno od doma svoje lastnice, prav tako ni znano, kaj se je z njo dogajalo dolgih 12 let. Kot pravi njena lastnica, to zdaj niti ni pomembno važno je, da je psička spet doma. "Nikoli nisem izgubila upanja vsako leto sem plačala 15 dolarjev za delovanje mikročipa. Vedno je treba upati," je povedala Katheryn, ki se je, potem ko jo je zavetišče obvestilo o najdbi, takoj odpravila na 18-urno vožnjo proti severu.

Dutchess se bo zdaj vrnila na Florido, kjer jo že pričakuje Katherynina družina in njena druga dva terierja. Na društvu Humane Animal Rescue bodo neverjetno zgodbo počastili s posebno akcijo mikročipiranja domačih ljubljenčkov, s katero želijo poskrbeti, da bi se čim večje število pobeglih in izgubljenih živali vrnilo domov.