Krave naj bi pitje vina 'osrečilo', je povedal kmet, ki jih redi. Foto: Reuters
Krave naj bi pitje vina 'osrečilo', je povedal kmet, ki jih redi. Foto: Reuters
Japonska govedina kobe, ki jo imajo za najboljšo na svetu, je pregrešno draga. Foto: Reuters

Francoske krave tako vsak dan popijejo dve steklenici kvalitetnega rdečega vina, da bi iz njih nastala najboljša govedina v Evropi - izjemno sočen zrezek, imenovan vinbovin.
Novo vrsto mesa zdaj strežejo v najelitnejših pariških restavracijah, poroča Telegraph.
"Ima zelo posebno teksturo - prelepo, marmorirano in mehko, ki se med kuhanjem karamelizira. Vse najboljše pariške restavracije ga hočejo," je za Today Online povedal z Michelinovo zvezdico ovenčan kuharski mojster Laurent Pourcel.
Naslednji korak: muškat?
Eksperiment so uvedli v kraju Lunel-Viel v departmaju Hérault na jugu Francije, kjer so tri krave štiri mesece napajali s tamkajšnjim vinom. Vino so govedu postregli v mešanici ječmena, sena in grozdja.

Krave so bile zelo "srečne", v vino so uživale in ga rade pile, pozneje pa se je pokazalo, da je tudi njihovo meso zelo sočno, je povedal kmet Claude Chaballier, na čigar kmetiji so lani izvedli omenjeni poskus. A vinbovin ni poceni - dodatek vina krmilu je kar potrojil stroške krmljenja krav.
Chaballierja to očitno kaj dosti ne obremenjuje, saj se že poigrava z idejo, da bi rdeče vino zamenjal s sladkim muškatom.