Ramzan Kadirov in njegov ljubljenec - Zazu. Foto: Twitter
Ramzan Kadirov in njegov ljubljenec - Zazu. Foto: Twitter
Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov je znan po veliki ljubezni do konjev (in živali na splošno). Ni pa videti, da tako ljubezen čuti tudi do ljudi. Sploh Nemcev ta trenutek ne mara preveč. Foto: Twitter

Dirkalna konja Zazu in Dešing Houm sta veliki ljubezni in ponos ekscentričnega čečenskega voditelja, zato ni čudno, da ukrepov, ki so ju doleteli kot posledica sankcij, ki jih je proti Kadirovu Evropska unija uvedla julija, ni najbolje prenesel.

Zazu je namreč pred kratkim (konec avgusta in v začetku oktobra) zmagal na dveh konjskih dirkah - v Baden-Badnu in Düsseldorfu. Prvič je osvojil pet tisoč evrov, drugič pa dva tisočaka, a so v obeh primerih nemške oblasti denar zamrznile, saj je Kadirov zaradi spodbujanja nemirov v vzhodni Ukrajini že od julija na evropski "črni listi", torej na seznamu ljudi, proti katerim so uvedene sankcije. Poleg tega so obema konjema prepovedali sodelovanje na nemških dirkah.

Kadirov, kot omenjeno, tega ni najbolje prenesel. Na na Instagramu je objavil fotografijo s konjem in jo v znanem slogu pospremil s pripombo, ki bi jo lahko razumeli kot sarkastično. Po drugi strani pa - morda pa tudi ne.

"Denar zaslužil s poštenim delom in hitrimi kopiti"
"Po dolgih debatah v Bundestagu in na vladi ter po posvetih med predsednikom in zveznim kanclerjem so se odločili, da Zazuja prikrajšajo za denar, ki ga je zaslužil s poštenim delom in hitrimi kopiti. Poleg tega so mu omejili svobodo gibanja. V Berlinu trdijo, da morajo vsakega konja doleteti iste sankcije kot njegovega lastnika in da mora zanje odgovarjati, kot bi bil človek," je sestavek začel Kadirov.

Nadaljeval je v bolj zajedljivem slogu: "Izkazalo se je, da je Zazu kriv za vse težave tega sveta - v resnici se je ta konj odločil sprožiti vojne v Iraku, Siriji, Libiji in Afganistanu, bombardirati Beograd." Seveda je resnica povsem drugačna - ob velikih zmagah v Hongkongu, Dubaju, Kölnu in Baden-Badnu je Zazu osvojil tudi srca ljudi po vsem svetu, zdaj pa je prisiljen šport spremljati le iz svojega boksa.

Novo sramotno poglavje nemške zgodovine
"Nemški politiki so na žival prenesli svoje slabe zgodovinske izkušnje minulega stoletja," je še dejal Kadirov in dodal, da bo tako ravnanje postalo novo sramotno poglavje v nemški zgodovini, če ga ne odpravijo. Pristavil je še, da si Zazu želi le v miru jesti oves, skakati po travnikih in prinašati veselje ljudem, a mu niti tega ne dovolijo.

Poudaril je še, da bodo tisti, ki so odgovorni za tako zlorabo uboge živali, na koncu plačali milijone za škodo, ki so jo konju povzročili, in za diskriminacijo.