Pico za tisoč dolarjev so prvič predstavili leta 2007. Foto: EPA
Pico za tisoč dolarjev so prvič predstavili leta 2007. Foto: EPA

Za pico "Bellisima Pizza" (lepa pica), ki jo že nekaj let pripravljajo v restavraciji Nina Selimaja v New Yorku, je namreč treba odšteti kar tisoč dolarjev (približno 790 evrov), poroča spletna stran Yahoo.

Kot smo že poročali, naj bi najdražjo pico do zdaj prodali v restavraciji Naderja Hatamija v Vancouvru. Pica C6, ki vsebuje jastoga, črno polenovko in kaviar, stane 350 evrov, do zdaj pa so prodali le eno.

In kaj lahko jed naredi še dražjo? Šest različnih vrst kaviarja, ki naj bi ga bilo na newyorški pici za kar 820 dolarjev. Ninovo restavracijo z drugo najdražjo pico na svetu tako pogosto obiščejo tudi zvezdniki, kot sta Tony Bennett in Clint Eastwood.

"Nisem želel le tradicionalne marinare ali margerite. Želel sem nekaj posebnega in edinstvenega, zato sem ustvaril pico za 1.000 dolarjev, ki je vredna vsakega penija," je povedal Nino, ki ima v New Yorku kar pet restavracij.

Najdražjo pico na svetu pa naj bi leta 2010 ustvaril picopek Giovanni Staiano v restavraciji Margo's Pizzeria na Malti, katere lastnik je Claude Camilleri. Na jedi, vredni okoli 1.900 evrov, so se poleg dragih tartufov znašli tudi pravi lističi zlata, ki so ceno pice ponesli v nebo.

Lazanjo velikanko pekli deset ur
Pred kratkim pa so podrli še en rekord, povezan s tipično italijansko jedjo. V neki krakovski restavraciji so pripravili največjo lazanjo na svetu, s čimer so želeli počastiti italijansko nogometno reprezentanco, ki je med EP-jem na Poljskem nastanjena blizu restavracije.

Lazanja je tehtala 5,29 tone in se je pekla deset ur, preden so jo razrezali na deset tisoč kosov. Italijanski nogometaši so bili vabljeni na pojedino. Ni znano, ali so lazanjo tudi poskusili.

Spodaj si lahko na fotografijah ogledate lazanjo velikanko.