Če bi h kitajskim milijarderjem dodali še tiste iz Hongkonga, Macaa in tudi Tajvana, bi jih bilo skupno 715. Foto: Reuters
Če bi h kitajskim milijarderjem dodali še tiste iz Hongkonga, Macaa in tudi Tajvana, bi jih bilo skupno 715. Foto: Reuters

Zdaj jih je skupno 596, medtem ko jih imajo v ZDA "le" 537, je pokazala raziskava, ki jo vsako leto objavlja šanghajski založnik Hurun Report.

"Svet se je včasih zgledoval po ameriških podjetnikih. Letošnje leto pa je prelomnica," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal prvi mož Harun Reporta Rupert Hoogewerf. "Prvič smo priča temu, da so Američani zasenčeni. Prehiteli so jih Kitajci. In to ne za malo," je pojasnil.

Če pa bi h kitajskim milijarderjem dodali še tiste iz Hongkonga, Macaa in tudi Tajvana, bi jih bilo že 715, je še dodal.

Najboljše leto za kitajske milijarderje
Najbogatejši Kitajec je po novem nepremičninski mogotec Vang Džjanlin, ustanovitelj konglomerata Wanda, ki ima pod palcem 34,4 milijarde ameriških dolarjev. Letos se mu je premoženje povečalo za več kot polovico.

Na vrhu je izpodrinil ustanovitelja spletne trgovine Alibaba, Jacka Maa, ki se mu je premoženje zaradi padca delnic na borzah nekoliko zmanjšalo, še vedno pa je vreden 22,7 milijarde dolarjev.

Čeprav se kitajsko gospodarstvo ohlaja, pa kitajski milijarderji očitno kljubujejo gravitaciji - letošnje leto je njihovo najboljše doslej, je še komentiral Hoogewerf.