Na 'kulinarična nebesa' v Nomi je treba čakati okoli tri mesece. Prostor je zelo majhen, saj je na voljo le 12 miz. Foto: Reuters
Na 'kulinarična nebesa' v Nomi je treba čakati okoli tri mesece. Prostor je zelo majhen, saj je na voljo le 12 miz. Foto: Reuters
Rene Redzepi
Redzepi je pripravo jedi poenostavil, vpeljal že pozabljene tipične nordijske sestavine in pripravljeno glavno jed začel streči s tradicionalno prehrano - tako vam divjo svinjo postrežejo s koruzo in z jagodičevjem. Foto: Reuters

Izbor pripravlja britanska revija Restaurant Magazine, nagrajence pa so razglasili v Londonu. Svoj glas k lestvici 50 najboljših svetovnih restavracij je prispevalo več kot 800 kuharskih mojstrov, novinarjev, strokovnjakov za hrano in lastnikov gostinskih objektov. Ti so bili prepričljivi - Noma je najboljši primerek ohranjanja izjemne kulinarike.

Danski zvezdniški lokal je nagrado, ki ji mnogi rečejo kar "oskar" v kategoriji restavracij, osvojil drugič zapored, predtem pa je štiri leta na vrhu kraljevala španska restavracija El Bulli. Na drugo mesto se je letos uvrstila španska restavracija El Celler de Can Roca, sledijo pa Mugaritz prav tako iz Španije, italijanska Osteria Francescana, britanska Fat Duck in ameriška Alinea.

Duša in srce Nome je 33-letni kuharski "virtuoz" Rene Redzepi, ki je po razglasitvi dejal: "Precej dobro se počutim ... Moj glavni cilj trenutno je, da bi željo po kulinaričnih mojstrovinah razširil po vsej regiji. Tako bomo zagotovo odkrili še več kuharskih mojstrov." Redzepi je sicer znan po sodobni nordijski kuhinji.

Urednik revije William Drew pa je poudaril, da so še posebej veseli, da so se na letošnji seznam uvrstile nekatere nove države, kot sta Peru in Rusija, zato poznavalci pričakujejo razmah kulinaričnih užitkov tudi tam.

Španci ostajajo v vrhu
Priznana restavracija El Bulli, štirikratni zmagovalec izbora, je nedavno zaprla svoja vrata, tako da je na seznamu ni več. To je omogočilo dvema drugima restavracijama iz te države preboj med trojico. Posebej je zanimiva je drugouvrščena El Celler de Can Roca, ki jo vodijo trije bratje, najmlajši je star 33 let. "Prav kombinacija treh okusov in znanj omogoča, da smo tako dobri," je dejal najstarejši Joan Roca.

Podelili so tudi izredno zaželeno nagrado, v kateri so kuharski mojstri med seboj izbirali najboljšega. Letošnji dobitnik je Massimo Bottura, ki s svojo, za mnoge že pretirano moderno, Osterio Francescano dviga prah po vsej Italiji.

Slovenskih restavracij ni na seznamu.