Legendarna naslovnica albuma. Foto: Reuters
Legendarna naslovnica albuma. Foto: Reuters

Enajsti in predzadnji album skupine The Beatles spada med najboljše albume vseh časov, na naslovnici pa člani skupine prečkajo kultni prehod za pešce v Londonu. Že avgusta se je na kraju, kjer so pred petdesetimi leti slikali člane Beatlov ob prečkanju zebre, zbralo na stotine oboževalcev, ki so poustvarili omenjeni prizor.

Nekaj dni pred izidom albuma je Lennon ostale člane skupine obvestil, da jih zapušča, zato je album za mnoge oboževalce skupine še posebno pomemben. Na novi izdaji je poleg zvočno izboljšanih originalnih skladb tudi nekaj do zdaj še neslišanega materiala, zato so jo ljubitelji rocka v nekaj urah razgrabili.

"Težko je verjeti, da se Abbey Road po vseh teh letih še vedno drži. Vendar pa je prekleto dober album," je v tvitu sporočil nekdanji član skupine Paul McCartney. Plošča je s premorom 49 let in 252 dni zabeležila najdaljši premor za katero koli ploščo na vrhu britanskih glasbenih lestvic.

Večino glasbe na albumu je napisal dvojec Lennon-McCartney, nekaj skladb pa sta prispevala tudi Harrison in Starr. Abbey road je bil zadnje studijsko sodelovanje skupine. Večino skladb za njihov zadnji album Let it be so namreč posneli pred Abbey road, a so njegovo izdajo zaradi nesoglasij glede njegove produkcije zamaknili.