London raste v nebo. Foto: Reuters
London raste v nebo. Foto: Reuters
Square Mile, 1 Undershaft, Trellis
Panorama britanske prestolnice bo dobila novo silhueto. Foto: Reuters

Najvišja bo ostala Shard (Črepinja), 310 metrov visok stekleni nebotičnik s 95 nadstropji, ki stoji tik ob London Bridgeu blizu Temze in Tower Bridgea. Na drugi strani reke pa bo svoj prostor našla nova stavba 1 Undershaft oziroma Trellis, kot ji tudi pravijo.

Singapurska družba Aroland Holdings, ki stoji za idejo, je danes dobila odobritev mestnega odbora za načrtovanje, ki je projekt podprl z 19 glasovi za in dvema proti.

Visokoleteči načrti
Predsednik odbora Chris Hayward je ob tem povedal, da je ta projekt dokazal, da kljub izstopu Velike Britanije zaupanje vlagateljev v londonsko finančno četrt ostaja visoko.

"Pričakujem, da bomo morali v naslednjih 30 letih tam zagotoviti prostor dodatnim 50.000 uslužbencem, in ta stavba je pomemben korak k temu cilju," je pojasnil.

Prostora za 10.000 uslužbencev
1 Undershaft bo imel v 73 nadstropjih namreč prostora za 10.000 ljudi. Aroland Holdings sodeluje tudi z londonskim muzejem, saj načrti predvidevajo, da bo na vrhu nebotičnika galerija, katere ogled bo brezplačen.

Na tem mestu zdaj stoji Aviva Tower, za katerega rušenje in odstranjevanje bo potrebnih 18 mesecev, približno tri ali štiri leta pa bodo potrebna, da bo tam nato zrasel Trellis, ki bo v višino meril 304,94 metra.

Projektanti so morali prejšnji mesec vrh "odrezati" za pet metrov, saj so se pristojne letalske oblasti zbale, da ne bi vdiral v zračni koridor, namenjen spuščanju letal proti londonskemu letališču.

Dodali so, da je za oceno končnega zneska celotne naložbe še prezgodaj, zagotovo pa bo šla v "stotine milijonov funtov".