Muslimani so še posebej dejavni pri prispevkih na postni mesec ramazan. Foto: Reuters
Muslimani so še posebej dejavni pri prispevkih na postni mesec ramazan. Foto: Reuters

"Za donatorja, ki že ima račun z bitcoini ali etri, je pretvarjanje kriptovalut v funte ali dolarje precej nadležno. Mošeja bo zdaj to breme prevzela nase," je sporočil svetovalec za veriženje blokov Lukasz Musial, ki je pomagal mošeji vzpostaviti novo tehnologijo.

"Donatorju je potreben samo en klik, da prenese določeno vsoto na račun mošeje. Iz perspektive mošeje pa jim to odpre nov pritok donatorjev, ki prihajajo z vsega sveta," je še pojasnil Musial.

Egiptovski veliki mufti, vrhovni muslimanski poglavar v državi, je sicer pred časom dejal, da bitcoin po islamskem pravu ni dovoljen, a imam mošeje na Shacklewellu Abdalla Adeyemi svojo odločitev brani.

"Bitcoin je kot vsaka druga valuta. Sprejeta od določene skupine ljudi. Mi ne prekupčujemo, mi smo samo dobrodelna organizacija," je povedal Adeyemi.

Eni redkih, ki sprejemajo kriptovalute
Iz mošeje so še sporočili, da so med skoraj 500 mošejami v Londonu eni redkih, ki sprejemajo kriptovalute, njihova odločitev pa je že obrodila sadove. So namreč na dobri poti, da letos podvojijo darove iz nabirke na več kot 10.000 funtov.

Muslimani s sredstvi so versko obvezani prispevati v nabirke lokalnih mošej, višina donacije pa pogosto temelji na Koranu in naj bi predstavljala okoli 2,5 odstotka njihove plače. Številni celotno vsoto v nabirko prispevajo med svetim mesecem ramazanom, ki se je začel 15. maja, in med katerim so muslimanske dobrodelne organizacije najdejavnejše.