Na fotografiji Orban v družbi štirih članov svoje vlade kadi cigareto, zunanji minister Bogdan Aurescu drži cigaro, maske pa ležijo na mizi poleg steklenic alkoholne pijače.

Eden prvih, ki je fotografijo objavil na družbenih omrežjih, je bil poslanec opozicijske socialdemokratske stranke Eugen Teodorovici. "To se dogaja v premierjevi pisarni. To počnejo liberalci, kadar vladajo. Sram vas bodi," je v petek zapisal na Facebooku.

Da bi se moral Orban opravičiti, je ocenil tudi nekdanji premier Dacian Ciolos. Ob številnih zgroženih odzivih na početje predsednika vlade pa so začele v zvezi z njim krožiti tudi šale. V eni od njih je zapisano, da je "romunska vlada edina restavracija, ki je bila odprta med pandemijo".

Orban je v zvezi s fotografijo pojasnil, da je bila posneta 25. maja, na njegov 57. rojstni dan. "Prišli so kolegi, da bi me presenetili. Postregel sem jim nekaj hrane, kozarec vina in viski. Mask nismo nosili, ker smo ravno končali obed," je Orban povedal za tamkajšnjo tiskovno agencijo Mediafax in dodal: "Sem kadilec, naredil sem človeško napako in to priznam". Pri tem je napovedal, da bo plačal globo za kajenje v zaprtih prostorih, ki je v Romuniji prepovedano od leta 2016. Pozneje je to tudi storil kajenje in nenošenje maske ga je stalo 3000 levov (620 evrov).

V Romuniji so sicer doslej zaznali več kot 19.000 primerov okužbe z novim koronavirusom in 1253 smrti zaradi covida-19. Po dveh mesecih karantene so v državi 15. maja vendarle začeli rahljati omejitvene ukrepe, vendar pa so maske še vedno obvezne v sredstvih javnega prevoza in v drugih zaprtih javnih prostorih. Zaprti so vsi bari in restavracije, terase pa naj bi se pod strogimi varnostnimi pogoji ponovno odprle 1. junija.