Maraton v Pjongjangu poteka v sklopu slovesnosti ob obletnici rojstva ustanovitelja države. Foto: AP
Maraton v Pjongjangu poteka v sklopu slovesnosti ob obletnici rojstva ustanovitelja države. Foto: AP

V zadnjih mesecih so se politične napetosti umirile in število turistov je začelo naraščati.

Maraton poteka v sklopu slovesnosti ob obletnici rojstva ustanovitelja Severne Koreje, Kim Il Sunga, leta 1912. Turisti tečejo skozi strogo nadzorovano prestolnico, ob tem pa zanje ob trasi navijajo navdušeni Severni Korejci.

Prav na tem maratonu je leta 2017 med amaterji slavil Slovenec, Aleš Debeljak, ki je 42-kilometrsko preizkušnjo končal z zmagovalnim časom 2:49:10.

Jasmine Barrett, Avstralka, ki se severnokorejskega maratona udeležuje že tretjič, je za AFP povedala, da se stalno vrača, ker ji je v tako veselje videti "nasmeške na otroških obrazih". "Nedvomno bi ga priporočila tudi drugim, ker je odličen način, da vidiš mesto in njegove prebivalce," je dejala.

Med maratonci je bil tudi Colin Crooks, britanski veleposlanik v Severni Koreji. "Vzdušje na stadionu je enkratno," je tvitnil.

Še vedno brez Američanov v Pjongjangu

Se pa maratona ni udeležil noben Američan, saj v ZDA še vedno velja prepoved potovanj v Severno Korejo po smrti ameriškega študenta leta 2017.

Oblasti so takrat 20-letnega Otta Warmbierja aretirale leta 2015, potem ko je domnevno ukradel propagandni letak iz hotelske sobe. Po dveh letih je Pjongjang Warmbierja le izročil ZDA, a je s hudimi možganskimi poškodbami in v vegetativnem stanju umrl le nekaj dni za tem.

Severna Koreja je tarča vrste ameriških in mednarodnih sankcij zaradi razvijanja jedrskega orožja in raketnih preizkusov.

Turizem je močno upadel lani, potem ko je Severna Koreja izstrelila več raket in so se odnosi z ZDA zaostrili do točke, ko sta si ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un že grozila z napadi.

Nazadnje sta lani bojno sekiro zakopala in se junija celo sešla na odmevnem vrhu v Singapurju.

Letos februarja sta skušala dobre odnose ohranjati z novim srečanjem, tokrat v Hanoju, a vrh ni bil uspešen, čeprav ameriška stran vztraja, da so diplomatski stiki "še živi". Pjongjang po drugi strani svari, da bi lahko znova začel testiranje raket in jedrskega orožja.