Nov Statøpis ponuja vpogled v statisitčne podatke o državi. Foto: Surs
Nov Statøpis ponuja vpogled v statisitčne podatke o državi. Foto: Surs

Na Statističnem uradu republike Slovenije so izdali nov statistični pregled Slovenije 2020 pod imenom Statøpis. Poleg drugih podatkov so v njem opisana tudi najpogostejša imena, med katerimi še vedno prednjačita Marija in Franc.

Marij je v Sloveniji kar 53.414 in drugouvrščene Ane, ki jih je dobrih 28.000 manj, jih še dolgo ne bodo ujele. Pri moških imenih je največ Francev, ki jih je le pol toliko kot Marij z 20.474. Njihova prednost pred Janezi je le slabih 2000 Slovencev, a jih kljub temu zaradi trendov v poimenovanju novorojenčkov Janezi verjetno ne bodo nikoli ujeli.

V zadnjih letih lahko opažamo korenite spremembe pri poimenovanju Slovencev. Foto: Surs
V zadnjih letih lahko opažamo korenite spremembe pri poimenovanju Slovencev. Foto: Surs

Večja raznolikost

V zadnjih desetih letih je največja sprememba pri poimenovanju Slovencev povečanje raznolikosti. Število različnih imen se je namreč od leta 2010 do leta 2020 povečalo s 47.957 na 58.161.

Razlogi za takšno povečanje niso povsem jasni. Del novih imen je povezan z večanjem števila tujcev, ki živijo v Sloveniji. Ti poleg lastnih imen tudi svojim potomcem najverjetneje dajejo imena, običajna v njihovih izvornih državah, kar veča raznolikost. Poleg tega je po opažanju statistikov pogostejše spajanje in združevanje imen v nove oblike. Drugi vzroki za večanje raznolikosti so še moda, slovenjenje tujih imen, prevzemanje tujih imen, numerologija in podobno.

Povečalo se je tudi število imen, ki jih nosi le en Slovenec al Slovenka. Takšnih unikatnih imen je zdaj že 40.757, s čimer predstavljajo 70 odstotkov veh slovenskih imen. Hkrati se je zmanjšalo število Slovencev, ki imajo več kot 20.000 soimenjakov. Takšna so zdaj le še tri imena, Marija, Ana in Franc, pod prag 20.000 pa so padli Janez, Anton, Ivan in Jožef.

Podatki Surs o slovenskih imenih. Foto: Surs
Podatki Surs o slovenskih imenih. Foto: Surs