Riba velikanka, ki jo je naplavilo na obalo južne Avstralije. Foto: Facebook Linette Grzelak
Riba velikanka, ki jo je naplavilo na obalo južne Avstralije. Foto: Facebook Linette Grzelak

Skoraj dva metra dolgo ribo so opazili ribiči, ki so se vozili po obali, in so ribo sprva zamenjali za večji kos naplavljenega lesa.

Sorodna novica Kakšna riba! Le kako je zašla vse do Kalifornije?

"Nisem mislila, da gre za pravo ribo, dokler nisem poguglala 'morski mesec'," je za BBC povedala Linette Grzelak, ki je na svojem Facebooku objavila fotografije morskega orjaka, ki ga je našel njen partner Steven Jones.

Jones je leta delal kot ribič, zato je vedel, kaj morski mesec je, a ga še nikdar ni videl v živo. "Zato so fantje najdbo poslikali. Povedal mi je, da je riba izjemno težka, njena koža pa je hrapava in podobna usnju, kot koža nosoroga," je pojasnila Grzelakova.

Ribo so našli v narodnem parku Coorong, 80 kilometrov južno od Adelajde, nato pa jo je verjetno odplavilo nazaj v morje, je še povedala Grzelakova.

Ravno v začetku meseca je na obalo Kalifornije naplavilo redko podvrsto morskega meseca (Mola testa), najdba pa je povsem zbegala tamkajšnje strokovnjake, saj so to vrsto na severni polobli opazili prvič.

Zgolj "povprečne" velikosti

Morski mesec je najtežja riba kostnica na svetu, najdemo pa jo v skoraj vseh morjih sveta, razen v najbolj mrzlih, polarnih ‒ celo pri nas so jo že ujeli. A gre resnično za redko ribo.
Je tudi zelo nenavadna, saj ima le dve veliki plavuti (hrbtno in podrepno) ter dve zelo majhni prsni plavuti, nima pa nobene repne plavuti. Zaradi tega je višja kot daljša. Ima tudi veliko glavo in nesorazmerno majhna usta.

Najdeni primerek je v bistvu še majhen, saj lahko morski mesec zraste do 4 metre, tehta pa več kot 2,5 tone. "Rekel bi, da je šlo za povsem povprečno velikega morskega meseca, saj lahko zrastejo za še enkrat več," je za ABC povedal Ralph Foster iz Južnoavstralskega muzeja.

Morski mesec ljudem ni nevaren, a ga včasih zamenjajo za morske pse. V Avstraliji so sicer zaradi svoje izjemne velikosti že povzročali škodo morskim plovilom. Lani se je tako morala ena od jadrnic na regati od Sydneyja do Hobarta izločiti iz tekmovanja, potem ko je zadela morski mesec in si poškodovala krmilo.