Predelana hrana, premalo gibanja in slab dostop do zdravstvene oskrbe so glavni vzroki za debelost. Foto: Guliver/Getty Images
Predelana hrana, premalo gibanja in slab dostop do zdravstvene oskrbe so glavni vzroki za debelost. Foto: Guliver/Getty Images
Tonga
Julija so okronali novega kralja, Tupouja VI. Foto: Guliver/Getty Images

Kot so pokazali izsledki raziskave največje bolnišnice na otoku, telesna teža javnih uslužbencev odseva splošno stanje v tem tihomorskem kraljestvu, kjer je predebelih 88,3 odstotka vseh žensk, starih 20 let in več, in 83,5 odstotkov moških s tega otoka. S takšno statistiko Tonga nosi neslavni naziv najdebelejše države na svetu, poroča BBC.

Tamkajšnji zdravniki opažajo, da sta glavna vzroka za čezmerno telesno težo državnih uslužbencev slabe prehranjevalne navade in nezdrav življenjski slog, a opozorila pri mnogih naletijo na gluha ušesa, zato se stanje le še slabša.

Predelana uvožena hrana
Na več tihomorskih otokih naj bi se tako stopnja čezmerne telesne teže povzpele že do kritične ravni, saj naj bi prebivalci Tonge in sosednjih držav večinoma jedli velike pločevinke soljene govedine, ki so skoraj povsem nadomestile ribe in kokos, ki so bili pred leti glavna hrana domačinov. Nezdrava prehrana pomeni, da so bolezni srca in ožilja, srčne kapi in sladkorna bolezen med prebivalci Tonge v razmahu.

Ne le zdravniki, tudi celotna država se je odločila ukrepati proti tej pereči težavi, zato je poleti sprožila več oglaševalskih kampanj, razširila ponudbo možnosti za telovadbo, aerobiko in druge športne dejavnosti ter priredila več tekmovanj v bodybuildingu in drugih športih. "A za zdaj ti napori še niso obrodili sadov, saj sta na Tongi odvisnost od nezdrave hrane in nizka telesna dejavnost zelo trd oreh. Treba bo spremeniti miselnost ljudi," je zapisal tamkajšnji časopis.

Palau, Nauru, Kiribati ...
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) kar devet izmed desetih držav z najdebelejšim prebivalstvom na svetu leži v Tihem oceanu, kar pomeni, da je to območje, ki za mnoge zaradi sonca, čudovitih plaž in čistega morja velja za raj na Zemlji, najdebelejša regija na svetu. Kritične države so poleg Tonge še Cookovi otoki, Palau, Nauru, Samoa, Niue, Marshallovi otoki, Kiribati in Tuvalu. Edina netihomorska država na tem seznamu je Katar na osmem mestu.