Šved je desert v delu tudi dokumentiral. Foto: Carl Reinholdtzon Belfrage
Šved je desert v delu tudi dokumentiral. Foto: Carl Reinholdtzon Belfrage
Čakalna vrsta za Nomo je vedno izjemno dolga. Foto: Facebook/Noma

Sendvič iz kurje kože in posnete mlečne smetane. Toplo meso arktičnega morskega ježka na "morski" blazinici ledenega mleka, kumare in kopra. Živ škamp, ki ga gostje lovijo po kozarcu. Redkve v prsti in zeliščni emulziji.

Za vsemi temi norimi kulinaričnimi specialitetami stoji René Redzepi, komaj 34-letni ponosni lastnik dveh Michelinovih zvezdic in že drugo leto zapored lastnik najboljše restavracije na svetu. Redzepi, sin Danke in albanskega Makedonca, je zdaj v svoj kulinatrični laboratorij, ki ga je zgradil tik ob restavraciji v köbenhavnskem pristanišču, spustil švedskega gastronomskega pisca Carla Reinholdtzona Belfragea.

Belfragea je videno tako šokiralo, da se je odločil zgodbo in fotografijo deliti z ameriškim kuharjem in TV-voditeljem Davidom Rosengartnom, ki je o neobičajnem desertu iz jogurta in mravelj (!) pisal v svojem blogu.

V gozd po mravlje
Redzepi se je na Danskem dodobra uveljavil kot avtor nove nordijske kuhinje, a ta sladica bi lahko bila kaplja čez rob tudi za največje ljubitelje njegove restavracije, ki na mizo čakajo po več mesecev. Vodja raziskav in razvoja receptov Nome Lars Williams je Reinholdtzon Belfragea ob obisku popeljal na sprehod po okoliških gozdovih, kjer so nabrali žive mravlje.

V restavraciji se je odpravi pridružil Redzepi, ki je še žive mravlje posul po jogurtu. "René nam je rekel, da mu je všeč kislost mravelj, ki da imajo okus po citrusih, še posebej v kombinaciji s svežim, naravnim jogurtom," je povedal Reinholdtzon Belfrage. Redzepi je ob tem priznal, da ima namen ta nenavadni desert kmalu uvrstiti na jedilnik svoje restavracije.