Merklova ostaja na prvem mestu Forbesovega seznama. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Merklova ostaja na prvem mestu Forbesovega seznama. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Oprah Winfrey
Oprah Winfrey je zasedla visoko 12. mesto. Foto: EPA
Taylor Swift
Med novinkami na lestvici Forbes izpostavlja ameriško popzvezdnico Taylor Swift, ki se je uvrstila na 64. mesto in je s 25 leti tudi najmlajša med stoterico. Foto: Reuters

Začnimo od zmagovalke Merklove, ki je že peto leto zapored na vrhu Forbesove lestvice najvplivnejših žensk na svetu. Forbes je v zadnjih 12 letih nemško kanclerko desetkrat uvrstil na lestvico, od tega je bila devetkrat na prvem mestu. Merklova je bila na položaj prvič izvoljena leta 2005, pred dvema letoma pa je osvojila že tretji mandat.

Za vrat pa Merklovi diha Hillary Clinton, ki je aprila napovedala kandidaturo za Belo hišo in ki je bila lani na Forbesovem seznamu na šestem mestu. Kot piše Forbes, bi lahko Merklova po volitvah v ZDA prihodnje leto prvič po letu 2010 izgubila naslov. Clintonova ima namreč dobre možnosti, da prevzame vodenje "svobodnega sveta".

Sledijo jima soproga Billa Gatesa Melinda Gates, predsednica ameriške centralne banke Janet Yellen in direktorica General Motorsa Mary Barra. Na šestem mestu lestvice je prva dama Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagard, sedma pa je brazilska predsednica Dilma Rousseff. Prvo deseterico sklenejo članica uprave Facebooka Sheryl Sandberg, izvršna direktorica YouTuba Susan Wojcicki in ameriška prva dama Michelle Obama.

Vplivne "šovbiznisarke"
Oprah Winfrey je najvišje uvrščena ženska iz sveta šovbiznisa: najdemo jo na 12. mestu Forbesovega seznama. Med novinkami na lestvici Forbes izpostavlja ameriško popzvezdnico Taylor Swift, ki se je uvrstila na 64. mesto in je s 25 leti tudi najmlajša med stoterico. Od "zabavnic" najdemo še: na 21. mestu je popzvezdnica Beyonce, komičarka in voditeljica Ellen DeGeneres na 50. mestu, igralka Angelina Jolie na 54. mestu, igralka Sofia Vergara na 57., pevka Taylor Swift na 64., pevka Shakira Mebarak na 81., igralka Jao Čen pa na 82.

Na seznamu največ Američank
Z geografskega vidika na lestvici prednjačijo ZDA. Na njej je namreč 59 Američank. 18 jih je z azijsko-tihomorskega območja, pri čemer je najvišje, na 11. mestu, južnokorejska predsednica Park Geun-Hje, 12 jih je iz Evrope, po štiri iz Latinske Amerike in Bližnjega vzhoda ter tri iz Afrike.

Forbes še navaja, da je na lestvici osem voditeljic držav in monarhinja, ki vodijo države s skupnim BDP-jem 9100 milijard dolarjev. Med stoterico najvplivnejših je tudi 15 milijarderk, ki imajo skupaj pod palcem 73,3 milijarde dolarjev. Najvišje, na 12. mestu, je Oprah Winfrey, ki je "težka" tri milijarde.