Nadgrajeni semaforji na Dunaju. Foto: Reuters
Nadgrajeni semaforji na Dunaju. Foto: Reuters

V prihodnjih dneh bodo na 49 lokacijah poskrbeli za zamenjavo oznak na semaforjih. 120 prehodov za pešce bo tako do konca junija osvetljenih s simboli rdečih in zelenih parov, ki jih krasi srce.

Kampanja je namenjena predstavitvi Dunaja kot mesta brez predsodkov, spodbujanje tolerance in svetovljanski duh pa nista edina, ki govorita v prid novi dunajski pridobitvi – projekt budno spremljajo tudi znanstveniki. Vodja magistratnega oddelka za javno razsvetljavo Sonja Vicht je povedala, da želijo s parčki pritegniti pozornost voznikov in pešcev: "Gre za poskus, s katerim želimo preveriti, ali lahko na ta način izboljšamo varnost v prometu." Pred začetkom projekta so namreč na teh lokacijah šteli, kako pogosto se pešci na teh prehodih niso zmenili za rdečo luč na semaforju. Dunaj bo nato ocenil, ali je akcija res pomagala izboljšati prometno varnost.

Maja in junija bodo na Dunaju potekale najrazličnejše prireditve. Med njimi najdemo tudi tiste, katerih osnovna ideja temelji na sprejemanju drugačnosti in spodbujanju k strpnosti v družbi: dobrodelna prireditev za boj proti aidsu Life Ball, na kateri zbirajo denar za boj proti aidsu, bo 16. maja, udeležili pa se je bodo igralka Charlize Theron in modni oblikovalec Jean Paul Gaultier. Parada ponosa bo potekala 20. junija, zmagovalca Evrovizije 2015 pa bodo dobili 23. maja.

Evrovizija, ki praznuje 60. obletnico, je izjemno priljubljena med LGBT-skupnostjo (lezbijke, geji, biseksualci, transseksualci). Glasbeno tekmovanje je na Dunaj pripeljala gejevska ikona Conchita Wurst, ki je Evropo osvojila s skladbo Rise Like A Phoenix.