Iranski prestopniki bodo po novem zagotovo prebrali več knjig. Foto: Reuters
Iranski prestopniki bodo po novem zagotovo prebrali več knjig. Foto: Reuters

Kasem Nakizade, ki vodi sodišče v mestu Gonbad E Kavus na severovzhodu države, je prepričan, da zapor pusti "nepopravljive telesne in duševne posledice pri obsojencih in njihovih sorodnikih", zato se je odločil, da bo poskusil z alternativno kaznijo.

Obsojencem tako naloži, da morajo kupiti in prebrati pet knjig, nato pa napisati njihovo obnovo in mu jo prinesti. Knjige nato nesojeni zaporniki poklonijo bližnjemu zaporu. "Takšna kazen je tako duhovna kot vzgojna, saj morajo sodniku poleg vsebine knjig predložiti tudi 'hadit', zbirko misli, ki jih je izrekel prerok Mohamed," je pojasnil sodnik.

V državi so namreč nedavno spremenili zakon o kaznovanju, ki sodniku omogoča, da se v nekaterih primerih odloči, da obsojenca ne bo poslal v zapor. Na branje knjig so tako "obsojeni" najstniki, posamezniki brez kazenske kartoteke in tisti, ki so zagrešili manjše prestopke. "Domače branje" izberejo med knjigami, ki so vpisane na seznam.

"Seznam ponujenih knjig je sestavljen tako, da je primeren za vse obsojence, ne glede na njihovo stopnjo pismenosti, znanje ali starost. Lahko izbirajo tako med preprostimi knjigami kot med zahtevnejšo strokovno literaturo," je dodal sodnik, ki je tudi prepričan, da bo branje zmanjšalo število fizičnih obračunov med zaporniki.