Slavje za vpis na seznam s pico marinaro. Foto: EPA
Slavje za vpis na seznam s pico marinaro. Foto: EPA
Da Michele - legendarna neapeljska picerija, kjer že desetletja pečejo po isti recepturi. Foto: Reuters
Pravila za pravo napolitano so natančna in stroga. Foto: Reuters

Unesco je veščino neapeljskih picopekov, tako kot obhode kurentov, danes vpisal na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. "Čestitke, Italija," so po srečanju v Džedžuju v Južni Koreji, kjer so potrjevali kandidate, tvitnili iz Unesca.

Italija je kandidaturo priprave znamenitih neapeljskih pic utemeljila z argumentom, da gre za del italijanske kulturne in gastronomske tradicije.

Stroga pravila
Pravila za pripravo prave neapeljske pice so stroga in jasna - najpomembnejše je testo, ki ga razvaljajo na tanko (!), ga najpogosteje obložijo zgolj s paradižnikom San Marzano, mocarelo in baziliko (margerita) ali pa s paradižnikovo omako, origanom in česnom (marinara), nato pa na hitrico spečejo v razgreti peči na drva.

Prava neapeljska pica ima določene tudi dimenzije - njen premer ne sme biti večji od 35 centimetrov. Testo prave "napolitane" je tanko, izjema je rob, ki se po peki napihne okoli obloženega dela.

Točno take (in samo omenjeni dve vrsti) pečejo v stari piceriji Da Michele, ki velja za najboljšo picerijo v mestu in pred katero se vijejo dolge vrste. Priporoča jo tudi Michelinov vodnik, rustikalna picerija s picami za 4 evre pa je gostila že številne zvezdnike, med drugim pa je v njej v filmu Jej, moli ljubi jedla tudi Julia Roberts.

Skrivnost je v preprostosti
Navedbe, kdaj je pica nastala in kdo jo je prvi spekel, se sicer razlikujejo, a Neapeljčani pravijo, da je pico margerito, ki s svojimi barvami italijanske zastave velja za klasiko, prvi leta 1889 spekel neapeljski kuhar v čast kraljice Margerite ob njenem obisku Neaplja.

Italijani so nad odločitvijo Unesca navdušeni. Med njimi je tudi Romano Fiore, lastnik picerije Fiore v Rimu. "Počaščen sem, kot so počaščeni vsi Italijani in Neapeljčani. Pica ima večstoletno zgodovino," je povedal za Reuters.

Ni pa vsem Italijanom všeč, v kaj se je pica, zdaj ena najbolj priljubljenih svetovnih jedi, sprevrgla. Nekatere picerije namreč kar tekmujejo, koliko okusov bodo postregle in s čim vsem bodo testo obložile, ob čemer gredo mnogim Italijanom lasje pokonci.

Matteo Martino, eden od rednih gostov v piceriji Fiore, je ob današnji novici z Unesca dejal, da misli in upa, da bo vpis na seznam tujce ozavestil, kako se dela pica, "brez nutelle ali ananasa".