Nemški cirkus prodaja iztrebke levov in tigrov

Čas korone za številne pomeni obdobje brez zaslužka. Med njimi so tudi takšni, na katere pomislimo redkeje – kot denimo cirkusi. Cirkus Krone v Münchnu se je zato domislil načina, kako vendarle zaslužiti nekaj denarja v času, ko zaradi ukrepov ne morejo izvajati predstav, sicer glavnega vira zaslužka. Za pet evrov na kozarec prodajajo iztrebke levov in tigrov.

"Naše stranke že leta prihajajo k nam in nas prosijo, da jim podarimo ali prodamo nekaj levjih iztrebkov. Ko jih sprašujem, kaj bodo z njimi, mi vedno odgovorijo, da z njimi odganjajo tuje mačke s svojih vrtov. Ugotovili smo tudi, da levji iztrebki odganjajo živali, ki na vozilih grizejo in uničujejo električno napeljavo. Lokalna garaža že nekaj časa odkupuje levje iztrebke in zelo so zadovoljni."

Kralj Tonga je med najboljšimi proizvajalci dragocenih iztrebkov. Foto: Televizija Slovenija
Kralj Tonga je med najboljšimi proizvajalci dragocenih iztrebkov. Foto: Televizija Slovenija

Povpraševanje je ogromno, zato morate odslej levje iztrebke naročati vnaprej. "Trikrat levje iztrebke, prosim!" ob okencu za prodajo naroči obiskovalka in doda: "Imam vrt in na njem je vedno polno mačjih iztrebkov. Ne vemo, čigavi so mački, zdaj se proti temu borimo z levjimi iztrebki."

Poleg tega gre za izdelek, v katerega ni treba vložiti veliko truda, kot pove skrbnik levov Martin Lacey: "Gospod Kralj Tonga tukaj lahko proizvede do tri kozarec iztrebkov na dan, saj je zares velik, tehta 350 kilogramov. Običajno levi proizvedejo od dva do tri kozarce iztrebkov na dan." Lacey še doda, da so lahko iztrebki uporabni, tudi če nimate težav s tujimi živalmi: "Do zdaj so vsi zadovoljni s kupljenim blagom. Več kot 2000 kozarcev smo že prodali. In povem vam, tudi če nimate nadležnih živali v svojem vrtu, tudi neprijetne sosede bodo iztrebki odgnali."

Iztrebke dobite v priročnem kozarcu, ki le na videz spominja na marmelado. Foto: Televizija Slovenija
Iztrebke dobite v priročnem kozarcu, ki le na videz spominja na marmelado. Foto: Televizija Slovenija

Del denarja od prodaje je namenjen ustanovi za zaščito živali. Številne organizacije za zaščito živali so do cirkusov kritične zaradi razmer, v katerih so nastanjene živali. Zato so vse glasnejše zahteve po opustitvi predstav, ki od živali zahtevajo trening. Ta pogosto vključuje zahteve po nenaravnem vedenju in mučenju živali.