Navijaški
Navijaški "projekt" z baklami je ušel iz rok in posredovati so morali gasilci. Foto: Reuters
galešnjak
Galešnjak, znan tudi pod imenom Otok ljubezni, se je skupini navijačev zdel idealen kraj, za izkazovanje podpore svojim reprezentantom. Foto: Google Maps

Incident se je zgodil na majhnem hrvaškem otoku Galešnjak, ki leži dva kilometra vzhodno od otoka Pašman. Galešnjak je postal slaven s pomočjo sodobne satelitske tehnologije in zemljevida Google Earth, saj po obliki spominja na srce. Ponosni Hrvati so celo prepričani, da gre za edini otok na svetu v obliki srca. Od takrat je Galešnjak, ki ga imenujejo tudi otok ljubezni, priljubljena destinacija zaljubljencev.

Otok je sicer nenaseljen, zato se je skupina hrvaških nogometnih navijačev domislila, da bi na njem na prav poseben način izrazila svojo nogometno strast. Prek družbenih omrežij je stekla akcija in zbralo se je približno sto somišljenikov, ki so se z baklami odpravili na otoček Galešnjak, kjer so jih nameravali hkrati prižgati in s tem izraziti ter ovekovečiti svojo ljubezen do reprezentance in nogometa ter veliko podporo hrvaškim nogometašem. Vendar pa je navijaška zabava ušla iz rok in posredovati so morali gasilci.

Na četrtfinalni tekmi med Rusijo in Hrvaško organizatorji pričakujejo okoli 10 tisoč hrvaških navijačev. Tekmo si bo v živo ogledala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je hrvaško izbrano vrsto po zmagi nad Dansko obiskala kar v slačilnici.

.
Poškodovan ni bil nihče
Kot so na Facebooku sporočili iz gasilske enote v Zadru, so bili v petek okoli 20. ure obveščeni o požaru na otoku Galešnjak, na katerem je bilo takrat približno sto ljudi.

Na srečo se nihče od udeležencev zabave z baklami ni poškodoval in gasilci so vse uspešno prepeljali na varno. Organizator tega dogodka je želel, da bi z dronom naredili skupinsko fotografijo, kako na otoku ljubezni gorijo bakle v podporo hrvaški reprezentanci pred četrtfinalom svetovnega prvenstva. Hrvaški mediji ne poročajo o tem ali so, preden se je ogenj razširil na makijo, uspeli posneti fotografijo in ovekovečiti veliki trenutek.

Se pa na Hrvaškem sprašujejo, kako jim je lahko prišla na misel igra z odprtim ognjem v sezoni požarov, ko lahko suho makijo in podrast zaneti že iskra, torej kljub številnim opozorilom, da je kurjenje v naravi zaradi velike nevarnosti požarov prepovedano.

Gasilci so požar hitro lokalizirali in ga pogasili, ognjeni zublji pa so zajeli le manjši del površine. Zdaj primer preiskuje policija, ki za zdaj ni ovadila še nikogar. V najslabšem primeru lahko odgovorne doleti postopek zaradi ogrožanja varnosti ljudi in poškodovanja tuje stvari, za kar je zagrožena tudi zaporna kazen.