Oranžna je barva dinastije Van Oranje Nassau. Foto: EPA
Oranžna je barva dinastije Van Oranje Nassau. Foto: EPA
Willem-Alexander, Maxima, Amalia, Alexia, Ariane
Bodoča kralj in kraljica Willem-Alexander in Maxima s hčerkami Amalio, Alexio in Ariane. Foto: EPA
Willem-Alexander, Beatrix
V torek se bodo slovesnosti začele ob 10. uri, ko bo kraljica Beatrix podpisala odstopno izjavo. Willema-Alexandra (ki bo od zdaj William-Alexander) bodo okronali ob 14. uri. Foto: EPA
Spominki ob kronanju
Spominki ob ustoličenju novega kralja so ... zanimivi. Foto: EPA
Spominki ob kronanju
Kraljica Beatrix bo od 30. aprila dalje nosila naziv princesa. Foto: EPA
Priprave na kronanje
Letošnji kraljičin dan bo v znamenju novega kralja. Foto: EPA

Odkar je kraljica Beatrix konec januarja, na svoj 75. rojstni dan, napovedala, da bo prestol na t. i. kraljičin dan (30. aprila) predala svojemu sinu, ne mine dan, da ne bi tamkajšnji časniki in TV-postaje poročali o bližajočem se ustoličenju, ki bo tradicionalno v Novi cerkvi (v izvirniku Nieuwe Kerk) v bližini palače Dam v glavnem mestu Amsterdamu, pojasnjuje Metka Dijkstra-Murko iz Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem, ki združuje Slovenke in Slovence v tej državi - več o združenju in njegovih članih boste lahko izvedeli v prispevku v prihodnjih dneh.

Sogovornica pojasnjuje, da je 30. april največji nizozemski praznik vsako leto, tokrat pa bo kraljičin dan oz. v izvirniku Konniginendag še bolj slovesen in množično obiskan. "Praznovanje na ulicah vseh večjih krajev se začenja že na kraljičino noč, 29. aprila, in se bo nadaljevalo do 1. maja, ki je tukaj sicer običajen delovni dan. Ker imajo šolarji majske počitnice, bodo praznovanja po šolah (športne igre, pevski festivali in podobno) že pred tem," razlaga sogovornica.

Kraljev dan bo od zdaj 27. aprila
Nizozemci kraljičin dan na 30. april praznujejo že desetletja - to je bil namreč rojstni dan kraljice Julijane, matere zdajšnje kraljice Beatrix, ki je prestol leta 1980 (na svoj 71. rojstni dan) prepustila svoji hčerki. Beatrix je bila, kot omenjeno, rojena januarja, ko je za tovrstna praznovanja premrzlo, zato se je odločila, da tudi njen kraljičin dan ostane 30. april. Prihodnje leto bo sicer drugače, saj Willem-Alexander svoj rojstni dan praznuje tri dni prej, 27. aprila (dopolnil je 46 let), zato bo do takrat, ko bo prestol prepustil svoji hčerki Amalii, največje nizozemsko slavje na ta dan. Potekalo bo pa enako kot do zdaj, je v uradnem intervjuju že pred časom zagotovil prihodnji kralj, ki bo od torka naprej nosil malce "popravljeno" ime: William-Alexander.

Po več kot stoletju na čelo Nizozemske spet kralj
Po treh generacijah se bo spremenilo tudi ime praznika (imenoval se bo kraljev dan), saj so Nizozemski od leta 1890 vladale kraljice - pred Beatrix in Julijano, ki je žezlo prevzela leta 1942, še Wilhelmina (med letoma 1890 in 1942). Pa tudi naslednja bo kraljica - Willem-Alexander in njegova žena Maxima (ta je po rodu Argentinka, zaradi domnevne vpletenosti njenega očeta v tamkajšnjo vojaško diktaturo pa je trajalo kar nekaj časa, preden so jo Nizozemci sprejeli za svojo) imata namreč tri ljubke svetlolase hčerke: Catharino-Amalio, ki bo decembra dopolnila deset let, sedemletno Alexio in Ariane, ki ima šest let.

Slovesnosti ob umestitvi novega kralja se bodo sicer začele v torek ob 10. uri dopoldne, ko bo Beatrix podpisala odstopno izjavo, ob 14. uri pa bodo Willema-Alexandra v prisotnosti članov parlamenta in državnega sveta ustoličili v amsterdamski Novi cerkvi, vse skupaj pa bodo v vsak nizozemski dom (in številne evropske) prenašale televizijske kamere.

Vse bo oranžno - tudi pivo
Jasno je, da bo veliko Nizozemcev želelo vsaj za trenutek v živo videti novoustoličenega kralja, zato te dni v prestolnici napovedujejo hudo gnečo - da bi se temu vsaj deloma izognili, so razvili mobilno aplikacijo, s katero lahko obiskovalci preverijo, kje so največji prometni zamaški in težave z zastoji, pravi Metka Dijkstra-Murko. A kljub napovedanim sitnostim se Nizozemci veselijo dogodka: "Dežela se pospešeno odeva v oranžno barvo, v izložbah izstopajo spominki na kronanje, pa tudi pilo in jedlo se bo v teh dneh 'po oranžno' - še pivo bo teklo v tej barvi." Oranžna je namreč barva vladajoče dinastije - njihov priimek je namreč Van Oranje Nassau.

Škandal s kraljevo pesmijo
A vse priprave na dogodek le niso šle gladko. "Največji 'škandal' je trenutno tako imenovana 'Kraljeva pesem', ki naj bi jo vsi skupaj zapeli novemu kralju. Sestavljena je iz prispevkov več tisoč Nizozemcev, ki so se odzvali na javni natečaj. Kot pisan mozaik vseh mogočih glasbenih slogov in polna slovničnih napak je kamen spotike na vseh socialnih omrežjih in zdaj tudi v medijih. Najprej naj bi jo celo umaknili, odbor za pripravo praznovanja pa se je odločil, da jo bodo uporabili v sedanji obliki. Kakor koli že, v zadnjih dneh je pesem, ki jo je posnela skupina znanih pevcev, 'priplezala' na vrh vseh mogočih lestvic. Novi kralj pa se diplomatsko izmika komentarju nanjo," o sporu glede pesmi (o čemer smo poročali tudi mi) pravi sogovornica.

Večina dogajanja bo, kot omenjeno, skoncentrirana na Amsterdam, kjer že nekaj tednov postavljajo začasna prizorišča in montažne mostove za prečkanje večjih cest. A kot pojasnjuje Uroš Malnaršič, Slovenec, ki živi v nizozemski prestolnici, se to ne razlikuje prav veliko od vsakoletnih priprav na praznovanje kraljičinega dne. "Gotovo pa bo letos prav zaradi prenosa oblasti na novega kralja še dodatno veliko število obiskovalcev v Amsterdamu, tako Nizozemcev kakor tudi turistov," dodaja.

Čeprav bo uradni program letos zaradi umestitve drugačen, pa se neuradno praznovanje ne bo veliko razlikovalo od praznovanja v preteklosti, pojasnjuje. Razlika bo le v tem, dodaja, da se bo letos skoraj vsaka zabava navezovala na novega kralja.

Podjetni Nizozemci - že od malih nog
"Tradicija veleva ogromno bolšjih trgov po vsej državi, na katerih lahko ljudje brez plačila davka samo na ta posebni dan v letu prodajajo praktično kar koli v mejah okusnega. Nizozemci so izredno podjetni že od malih nog - tako opazimo tudi že 3-letne otroke, ki v spremstvu svojih staršev na ulicah in trgih za nekaj centov prodajajo limonado, doma narejeno pecivo, portrete naročnika, narisane z eno barvico v 10 sekundah ter tudi objeme in poljube na lička. Seznam je seveda neskončen, tako kot je brezmejna tudi njihova domišljija, vse to pa vedno privabi nasmeh na usta mimoidočih," razlaga sogovornik.

Po vsej državi bo organiziranih tudi veliko število koncertov in zabav na prostem in v klubih z domačimi in tujimi nastopajočimi, še pravi in dodaja, da bodo nekatere prireditve brezplačne, druge pač ne.