Trditev, da Gates v žepu nikoli nima denarja je pokopala Benkowa. Foto: EPA
Trditev, da Gates v žepu nikoli nima denarja je pokopala Benkowa. Foto: EPA
Michael Schumacher
Tudi šampion Formule 1 naj bi bil eden izmed tistih, o katerih je Benkow pisal lažne članke. Foto: EPA

Neodvisni novinar Bjoern Benkow je v javnem opravičilu, ki ga je objavil dnevnik Dagens Naeringsliv, napisal: "Nimam nikakršnega opravičila. Samo pojasnim lahko."

V svojem priznanju 66-letni Benkow pojasnjuje, da je te slavne osebnosti v resnici srečal in se z njimi pogovarjal, le datumi in okoliščine niso avtentični.

Svoje lažne intervjuje opravičuje z zdravstvenimi razlogi, saj naj bi imel težave s pokretnostjo in zato manj možnosti za dobre članke. "To sem storil zato, da bi lahko preživel. Da bi lahko plačal račune," je dejal novinar, ki mu pripisujejo izmišljene intervjuje z Billom Gatesom, Oprah Winfrey, Michaleom Schumacherjem in drugimi.

Usoden je bil Bill Gates
Benkowa so razkrinkali po tem, ko je vodstvo norveške podružnice podjetja Microsoft podvomilo o njegovem intervjuju z ustanoviteljem te svetovno znane računalniške družbe, Billom Gatesom. V intervjuju, ki sta ga objavila visokonakladni švedski časopis Aftonbladet in norveška revija Mann, je Benkow napisal, da Gates, ki je najbogatejši človek na svetu, v žepu nikoli nima niti centa.

Svoje pisno opravičilo je Benkow končal z opravičilom vsem bližnjim, sodelavcem in bralcem, s parafraziranjem znanega stavka: "Oprostite mi, saj sem vedel kaj počnem!"