Obama je velikokrat fotografiran med 'klepetanjem' po stacionarnem telefonu v svoji Ovalni pisarni, 'mobilca' pa ima v rokah le redko. Foto: EPA
Obama je velikokrat fotografiran med 'klepetanjem' po stacionarnem telefonu v svoji Ovalni pisarni, 'mobilca' pa ima v rokah le redko. Foto: EPA

Ameriški predsednik je v sredo na srečanju z mladimi znova zagovarjal svojo zdravstveno reformo, ko ga je neki pogumni mladenič vprašal, kateri telefon uporablja. Obama mu je pokazal svojega blackberryja, hkrati pa pojasnil, da ne sme postati uporabnik Appleovega pametnega telefona, torej iPhona, iz "varnostnih razlogov".

Apple naj bi bilo namreč eno izmed visokotehnoloških podjetij, ki je - vsaj po podatkih ameriškega "žvižgača" Edwarda Snowdna - dovolilo zloglasni agenciji za nacionalno varnost (NSA) neposreden dostop do strežnikov z vsemi podatki svojih uporabnikov. Podjetje te obtožbe zavrača.

Za iPad nima prepovedi
Obama je otrokom dejal, da so mu iPhone prepovedali uporabljati, da pa je navdušen nad tabličnim računalnikom tega podjetja, torej iPadom. Pri telefonih pa ostaja zvest kanadskemu podjetju BlackBerry, saj njihove naprave uporablja vse od selitve v Belo hišo leta 2009. Kanadčani so v bistvu prvi uvedli storitev pregledovanja elektronske pošte prek telefona, a to podjetje je v zadnjem času izgubilo velik tržni delež, saj so tekmeci predstavili še bolj do uporabnikov prijazne telefone.

Obama je še dodal, da pošto pogosto pregleduje prav na telefonu, da pa ima njegov zasebni elektronski naslov le okoli deset ljudi. Zanimivo, njegova predhodnika George W. Bush in Bill Clinton elektronske pošte sploh nista uporabljala.