Anna Wintour od svojih uslužbenk zahteva, da so ves čas urejene kot iz škatlice. Foto: EPA
Anna Wintour od svojih uslužbenk zahteva, da so ves čas urejene kot iz škatlice. Foto: EPA
Če gre verjeti govoricam iz modnega sveta, je Anna poleg zgoraj omenjenih zahtev v službi prava ledena kraljica. Po njenem vzoru je Meryl Streep v Hudičevki v Pradi ustvarila lik modne urednice Mirande Priestly. Sedež izmišljene revije Runway se je nahajal prav v stolpnici, kjer bo še nekaj mesecev domoval Conde Nast in z njim Vogue. Foto: EPA
One World Trade Center z vzdevkom Stolp svobode (Freedom Tower) je zrasel na ruševinah v terorističnem napadu 11. septembra 2001 porušenih dvojčkov WTC-ja in velja za najvišjo zgradbo v New Yorku. Foto: EPA
Korporacija Conde Nast je dogovor o selitvi sedeža in uredništva revij pod svojim okriljem podpisala leta 2010, v novem nebotičniku bodo zavzeli okrog 100.000 kvadratnih metrov površine. Pisarniške prostore so najeli za 25 let, najemna pogodba naj bi bila "težka" kar dve milijardi dolarjev. Foto: EPA

Prepričani so namreč: če njihov lokal ne bo dovolj blizu, da bi že pregovorno kot iz škatlice urejene uslužbenke založbe, pod okriljem katere nastajajo številne revije za modo in življenjski slog - med njimi tudi modna biblija Vogue pod taktirko Anne Wintour - tja prištorkljale v petah, pač ne bodo prišle.

Očitno je bilo v knjigi in filmu Hudičevka v Pradi (navdih za lik zloglasne modne urednice Mirande Priestly revije Runway, ki jo je mojstrsko upodobila Meryl Streep, je bila prav Wintourjeva) več resnice, kot bi želeli verjeti: v uredništvih najuglednejših modnih publikacij brez vrtoglavih pet, popolnih pričesk in brezhibnih nohtov resnično ne gre.

O slednjem priča izpoved solastnice salona za manikiro Tenoverten Nadine Abramcyk, ki je bila nad napovedano selitvijo najprej navdušena, saj je njen salon v soseski TriBeCa, kakšnih 15 minut hoje oddaljeni od World Trade Centra. A je z grozo spoznala, da je to za hojo v visokih petah odločno predaleč.

Ker velikanski del njene poslovne pogače predstavljajo prav uslužbenke Condé Nast, bo morala resno razmisliti o selitvi. Podoben ukrep je tudi v načrtih salona John Barrett, ki velja za "hišni salon" omenjene korporacije, trenutno lociranega v veleblagovnici Bergdorf Goodman na Peti aveniji med 57. in 58. ulico. Pred kratkim so v javnost poslali pismo, v katerem napovedujejo, da bodo odprli salon "kakih 50 korakov od dvigal do Condé Nasta". (Izračunali so, da je prav to število korakov oddaljenosti od ciljne skupine uporabnic idealno.)

Tudi trgovine znamk Hermès, Diane von Furstenberg, J.Crew, Burberry, Theory, Salvatore Ferragamo, Saks, MAC in Equinox se zdaj borijo za lokacije blizu izvora dolarjev, ki jih pri njih že zdaj redno puščajo tisti, ki krojijo modo New Yorka in sveta.

Obvezne "fen frizure"
Seveda pa ne bo šlo niti brez "fen frizur" - v New Yorku je v zadnjih letih vzcvetela veriga frizerskih salonov Drybar, namenjenih zgolj in prav oblikovanju teh. Ustanoviteljica Alli Webb je potrdila, da se kmalu selijo v bližino novega naslova CN. "Ta dekleta na 'fen frizure' prisegajo bolj kot kdor koli drug," pravi in razkriva, da ima na svojem seznamu strank več kot 400 takih s službenim elektronskim naslovom, ki se konča s @condenast.com.

Na modno obarvani spletni strani The Cut pod okriljem New York Magazina so se glasno spraševali tudi o usodi restavracije Lamb's Club v neposredni bližini zdaj skoraj nekdanje lokacije Condé Nast na naslovu 4 Times Square, nebotičniku, imenovanem kar CondéNast Building, zgrajenem posebej zanje. Tam tako rekoč vsak dan obedujeta Anna Wintour in njen kolega, urednik revije W Stefano Tonchi. Oba - in seveda drugi uredniki - tam "na naročilnico" kosita z največjimi imeni ameriške mode: Tory Burch, Tommy Hilfiger, Jason Wu, Michael Kors so redni gostje lokala, ki se ga je prijel vzdevek "CN kantine".

David Rabin, lastnik te restavracije v Midtownu, natančneje na 44. ulici, je ukrepal pravočasno in kmalu načrtuje lokal, v katerega se bo sredi "divjine" nekoč precej puste newyorške finančne soseske lahko zateklo več kot 2.300 uslužbencev, ki bodo nadstropja med 22. in 40. zasedli med novembrom in naslednjim februarjem.

Poleg Condé Nast se v soseščino selijo tudi drugi založniški velikani, na primer Time Inc., pri katerem izhajajo InStyle, People in Entertainment Weekly, HarperCollins ... Na jug Manhattna, ki se ga je prej držal sloves togega in sivega finančnega središča, zvečer pa "mesta duhov", svoje prostore premika tudi vse več kozmetičnih in modnih znamk.

Vse skupaj je - kot veliko smernic doslej - sprožil prav Condé Nast, pravijo nepremičninski posredniki, ki si manejo roke. Samo njihova najemna pogodba naj bi bila namreč "težka" dve milijardi dolarjev, kar pomeni lepo provizijo ...