Takole so bile videti ene izmed prvih pločevink piva. Foto:
Takole so bile videti ene izmed prvih pločevink piva. Foto:
Pločevinka, pivo
In še enkrat pogled na prve pločevinke priljubljene osvežilne alkoholne pijače.

Ameriško podjetje Gottfried Krueger Brewing Company je v sodelovnju s podjetjem Can Company na trg Richmonda v Virginiji poslalo 2.000 pločevink piva Krueger's Finest Beer in Krueger's Cream Ale. Kar 91 odstotkov potrošnikov je dobro sprejelo pivo v pločevinkah, zaradi česar so se pri Krugerju odločili za nadaljnje pakiranje piva v tej vrsti embalaže.

Sprva v pločevinki le hrana
Konec 19. stoletja se je pločevinka kot embalaža "prijela" na tržišču, vendar je bila namenjena predvsem shranjevanju hrane, leta 1909 pa so pri podjetju Can Company izdelali prvo pločevinko za pivo. Novost v času prohibicije seveda ni doživela uspeha. Leta 1933 so poskusili znova in naredili še nekaj raziskav ter izboljšav.

Čez dve leti je bila v sodelovanju s proizvajalcem piva na trg poslana prva pločevinka priljubljene osvežilne alkoholne pijače. Rezultat je bil odličen. V treh mesecih je že 80 odstotkov distributerjev trgovalo s Krugerjevim pivom v pločevinki. Kruger je kmalu dobil konkurenco in do konca leta 1935 je bilo izdelanih ter prodanih 200 milijonov pločevink piva.

Brezplačana in praktična
Pločevinke v nasprotju s steklenico ni bilo treba plačati, bila pa je tudi bolj praktična. Uporaba pločevink je naraščala v 30. letih prejšnjega stoletja in doživela pravi bum med 2. svetovno vojno, ko so Američani svojim vojakom po svetu poslali na milijone pločevink.

Danes je pivo v pločevinki "vredno" približno polovico 20 milijard ameriških dolarjev, kolikor po ocenah znaša ameriška industrija piva. Zanimanje industrije za shranjevanje v pločevinkah je še vedno aktualno, saj takšno pakiranje omogoča ohranitev pristnega okusa ob odsotnosti svetlobe in oksidacije.

A. M.