"Hip, hip, hura! Menstruacija!" pojejo tamponi. Foto: YouTube

Otroški program švedske javne televizije je januarja objavil izobraževalni video s plešočimi genitalijami, ki je podiral rekorde na svetovnem spletu, zdaj pa bo sledil še spot z naslovom Pesem menstruacije, ki bo otroke skušal izobraziti o njej. Otroški program Barnkanalen želi z videom destigmatizirati menstruacijo in jo razložiti otrokom, pojasnjujejo na televiziji.

Oddajo napovedujejo s posnetkom, na katerem mlad voditelj Alexa Hermanssona prepeva o menstruaciji, medtem pa za vrvice vleče v kostume oblečene tampone z vložki v ozadju. Prvi verz pesmice se glasi: "Gre za reč, ki se občasno zgodi deklicam. O tem nočejo govoriti. Morda jih je nekoliko sram. Nočejo, da bi o tem kar koli vedeli. A vemo, da je to nekaj povsem normalnega. Le nekoliko prijaznejši moramo biti z njimi. Bodite malce potrpežljivi. Gre le za malo krvi." "Menstruacija. Menstruacija. Hip, hip, hura. Telo deluje, kot mora. In to je res zelo, zelo v redu - hura," pa se nadaljuje refren.

Švedska televizija je sicer nemalo prahu dvignila že s posnetkom, v katerem imata glavni vlogi Snoppen in Snippan, ki poskakujeta in poplesavata. To sta moško in žensko spolovilo z obrazoma, klobukom, sončnimi očali in mikrofonom. Posnetek ima na portalu YouTube že več kot 6,4 milijona ogledov, javnost pa ima o njem deljeno mnenje. Nekateri podpirajo izobraževanje otrok na zabaven način, drugi pa so video kritizirali, ker naj ne bi bil primeren.